Óriás-repülőgép szállít védelmi eszközöket Afganisztánba

2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét páncélozott Rába H–4-es teherautót és két páncélozott Mercedes mentőt szállítottak ki tegnap a honvédség afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoportjának, összhangban a védelmi vezetésnek azzal a tavaly nyári ígéretével, hogy a leromlott biztonsági helyzetre tekintettel megerősítik a kint szolgáló katonák védelmét. A kiszállítást a NATO átmeneti stratégiai légi szállító programja (SALIS) részében bérelt egyik ukrán Antonon An–124-es óriás-repülőgép hajtotta végre a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Mazari-Sarifba, amely a magyar kontingens táborához, Puli-Humrihoz legközelebb fekvő repülőtér.
Mint megírtuk, a mazari- sarifi német katonai bázison teljesít szolgálatot 2010 második fél évétől az a légikiképzést támogató magyar csoport, amelynek az afgán légierő helikopter pilótáinak repülőkiképzése és támogatása a feladata. Tavaly június 4-től itt állította fel az egyik központját a magyar misszió nemzeti támogató eleme is, amely az Afganisztánban állomásozó magyar kontingensek, illetve egyéni beosztásokban szolgáló katonák logisztikai ellátásáért felel. Ezeket a feladatokat eddig a tartományi újjáépítési csoport végezte, a jövőben azonban a magyar PRT-nek már csak azokat a teendőket kell ellátnia, amelyek az alaprendeltetésükből adódnak. A nemzeti támogató elem ezért speciális kiképzésen is részt vett, felkészítették például vámügyintézői, beszerzési, harctéri életmentő, konvojkísérési és híradó feladatokra.
A német bázison tartózkodó mintegy harminc fő logisztikusnak, törzstisztnek és egészségügyis katonának nemrég páncélvédett, golyóálló lakókonténereket szereztek be a Honvédelmi Minisztérium költségvetéséből, és a szállításaikhoz kaptak páncélozott terepjárókat is. A magyarok biztonságát az utóbbi időben jelentősen növelték, a legnagyobb afganisztáni alakulatunkhoz megérkeztek például azok a HMMWV és Cougar MRAP harci járművek, amelyeket az amerikai hadseregtől kaptak a tartományi újjáépítők. Ezekkel már ötven fölé nőtt a magyar PRT rendelkezésére álló páncélozott járművek száma. A misszió kapott biztonságos, német golyóálló kevlár sisakokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.