Országszerte ellenőrzik a hazai Tesco-láncot

Az összes hazai Tesco áruház ellenőrzésére adott utasítást Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, miután egy birtokunkba került belső körlevél alapján megírtuk: egyes áruházaikban elszaporodtak az egerek. A Tesco elismertre a hírt, és állítja, mindent megtesznek annak érdekében, hogy vásárlóikat tiszta környezet fogadja.

Vass-Gabay Dorka
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó vizsgálatot indítanak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei: minden hazai Tesco áruházat ellenőriznek hétfőtől. Erre Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adott utasítást tegnap.
Az előzmény: lapunk tegnapi számában idéztünk a Tesco minőségbiztosítási vezetőjének belső elektronikus körleveléből, amelyben közli, hogy rengeteg egér van az állateledel- és a tejsoron, ezért fel kell hívni a dolgozók figyelmét arra, hogy jelezzék, ha bárhol egérürüléket, megrágott zacskót találnak, vagy egereket látnak. A birtokunkba került dokumentumból az is kiderül, hogy a vállalatnál tisztában vannak azzal, hogy „az egerek miatt bezárhatják az egész áruházat”. Az áruházlánc tegnap kifogásolta, hogy lapunk annak ellenére nem jelentette meg véleményüket, hogy azt lapzártánk előtt elküldték. „Utánajárok. J Bocs, csak eszembe jutott, hogy miért is mennének máshová az egerek (már ha valóban vannak…), mint épp erre a két osztályra??? J Még esetleg a sajt- és zöldségosztály lehet nekik érdekes…” – ezt a fogyasztókat megalázó, kurta választ kaptuk először a Tesco kommunikációs igazgatójától arra a kérdésre, milyen intézkedéseket tesznek a hipermarketben felbukkanó egerek felszámolása érdekében. Tegnap kiadott, az egerek elterjedésének tényét elismerő közleményükben már azt írták: a Tesco hipermarketek éjjel-nappal nyitva tartó áruházak, ahova több millió vásárló tér be hetente. Az áruházak épületei így közvetlenül érintkeznek a külvilággal, az élelmiszerekkel megrakott polcok pedig vonzók a rágcsálók, kisebb testű állatok számára. Annak érdekében, hogy a vásárlókat tiszta környezet fogadja, folyamatos rágcsálóirtások folynak. Az állati kártevők ellen csapdákat helyeztek ki az eladótér és raktári területeken, az ott dolgozók pedig rendszeresen végeznek fertőtlenítő nagytakarításokat. A hulladékot fedett tárolóban raktározzák és gondoskodnak rendszeres elszállításukról. A Tesco szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai is időről időre ellenőrzik az áruházak tisztaságát, hiányosságokat azonban eddig még nem tártak fel. Az áruházi dolgozók – ismerte el a Tesco – néhány esetben észlelték a rágcsálók megjelenését. Azt állítják azonban, hogy vásárlói visszajelzéseket nem kaptak ebben a kérdésben.
Az ÁNTSZ közlése szerint tervbe vették a Tesco áruházak soron kívüli ellenőrzését, együttműködve a kormányhivatalok élelmiszer-biztonságért felelős mezőgazdasági szakigazgatási szerveivel.
Az egerek jelenléte több egészségügyi és ellenőrzési problémát is felvet – mondta el lapunknak egy élelmiszer-higiénikus szakállatorvos – hiszen az egér jelenléte, vizelete komoly járványterjesztő lehet, az állat testfelületén pedig a fertőzések mellett élősködők is lehetnek. Mindez az élelmiszer-biztonságot súlyosan veszélyeztető körülmény, ami miatt a jogszabályi előírásoknak megfelelően fel kellene függeszteni az üzlet működését. A lapunk által megszólaltatott szakértő az önellenőrzési rendszer megfelelő működését is megkérdőjelezi, mivel a rágcsálók elszaporodása azt feltételezi (most már nem első alkalommal), hogy a Tesco nem működteti az amúgy kötelezően előírt HACCP-rendszerét. A veszélyelemzésnek többek között az is a lényege, hogy például minden beérkező árut át kell vizsgálni, maghőmérsékletet kell mérni, és csak a megfelelően csomagolt, aggálymentes termékek kerülhetnek a polcokra. Az uniós és hazai jogszabályok alapján minden élelmiszerrel kereskedő üzlet köteles félévente szerződéssel igazolni, hogy a rágcsálóirtás (szerződéssel igazoltan) megtörtént. Hazánkban a HACCP- rendszer megfelelő működését az MGSZH felügyeli, kockázatelemzés alapján. Vagyis, ahol többször van hiba, ott gyakrabban ellenőriznek.
Lapunk megkeresésére a Tesco közölte, működtetik a HACCP- rendszert, mivel ez jogszabályi kötelezés minden élelmiszert előállító és forgalmazó vállalat részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.