Ős-DNS okozhatja a rákbetegségeket

Győr Ágnes
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindannyiunk szervezetében megtalálható, háttérbe szorított ős-DNS okozhatja a rákos megbetegedéseket. Ezen, a rákkutatásban újabban megjelent elmélet alapján a rák nem betegség, hanem visszaalakulás – magyarázta Sinkovics József, a Dél-floridai Egyetem professzora tegnap a Semmelweis Egyetemen (SE) tartott előadásában. Az ősi, archaikus makromolekulák vizsgálata közben kiderült, hogy évmilliókkal ezelőtt, az első sejtekben a DNS nem öregedett, az ősi sejtek értek, szaporodtak, de nem haltak meg. Ezek az elnyomott DNS-ek máig próbálják visszanyerni hajdani állapotukat, amikor korlátlanul szaporodhattak – magyarázta a 87 éves orvos, aki korábban dolgozott többek között a houstoni rákkutató központban. A rák keletkezésének legfőbb okai így a fertőző betegségek, a gyulladások és az epigenetikai tényezők, amelyek bizonyos RNS-molekulákon keresztül aktiválják a rákgéneket.
Ezekre a következtetésekre már korábban is rájöttek kutatók, viszont most tart ott a tudomány, hogy bizonyítani tudja az elmélet biológiai, virológiai alapjait – mondta lapunknak Nagy Károly, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója. Az eddigi elképzelések szerint a daganatos betegségeknek elsősorban genetikai, öröklött okai lehetnek, az újabb elmélet ezzel szemben az egyént élete folyamán érő hatások összességére fekteti a hangsúlyt, és optimizmusra adhat okot, mivel az ősi mechanizmusok száma véges. Ha a rák evolúciós értelemben nem fejlődik, a baktériumokkal ellentétben nem tanulhat meg védekezni a gyógyszerekkel szemben. Az ősi gének RNS-szabályozási útvonalainak megismerésével ezeket a bizonyos ősi géneket a jövőben ki lehet kapcsolni a betegekben, ami a személyre szabott orvoslás felé mutat – olvasható az SE közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.