Összeomlás fenyeget Pécsett

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önmagán túlmutató igazoláshír rázta meg tegnap a magyar női kosárlabdázást: Fegyverneky Zsófia Pécsről Sopronba igazolt. Nem állíthatjuk, hogy példa nélküli az eset, hiszen korábban Károlyi Andrea és Krivacsevics Tijana is ezt az utat járta be, Vajda Anna pedig anno Sopronból költözött a Mecsekaljára, ám ezúttal többről lehet szó, mint az egyéni boldogulás lehetőségéről. A válogatott hátvéd döntése jelképes értelmű, a Pécs felgyorsuló hanyatlásának a bizonyítéka. Fegyverneky ugyanis valószínűleg nem az egyedüli távozó, a zuhanyhíradó már kész tényként kezeli, hogy a szintén válogatott Bujdosó Nóra Győrbe költözik. A legnagyobb csapás az lenne a Pécsre, ha az is igaznak bizonyulna, hogy Iványi Dalma befejezi a pályafutását. Természetesen egyikőjük sem hirtelen felindulásból döntött, avagy dönt így, hanem mert nem látszik a kiút az anyagi gondokból a baranyai együttesnél. A klub a brazil Graziane Coelhót még mindig nem tudta kifizetni, amiért a nemzetközi szövetség kizárta a gárdát a nemzetközi átigazolásból, s Pécs városa is megvonta a támogatás több mint felét.
– A mendemondákkal nem kívánok foglalkozni, Fegyverneky valóban bejelentette, hogy távozik. Azon dolgozunk, hogy a következő idényben is a hagyományokhoz illő csapat legyen Pécsett, amely az Euroligában is elindul – jegyezte meg az érdeklődésünkre Rózsa Gábor, a pécsiek ügyvezetője.
Persze mi mást mondhatna?
A soproni keret is változik; Honti Kata mellett két légiós, Holt és Tamane elmegy, visszatér viszont Gorbunova, és érkezik Zavecz Hanna is.
A férfiaknál sajnálhatjuk, hogy nem az egyik fél negyedik győzelméig, akár tehát hét mérkőzésen át tart az idei bajnoki döntő. A Szolnok és az Albacomp párharca ugyanis a legkényesebb igényeket is kielégíti. Magyarország vitán felül két legjobb csapata egyaránt 22 győzelemmel és négy vereséggel végzett az alapszakasz élén, jobb pontarányának köszönhetően mégis a Szolnok lett az első. A döntő első két mérkőzése után tűnt, ennek nincs jelentősége, hiszen az Albacomp két sima győzelemmel (87-59, 88-67) elhúzott 2-0-ra, s arra lehetett számítani, hogy ha a harmadik, Tisza-parti találkozón nem is, odahaza, hétfő esete megszerzi a harmadik győzelmet. Nem sikerült. Aminek két oka lehet. Az egyik, hogy a Szolnok megszabadult az esélyesség terhétől. Ez elsősorban irányítóján, Horváth Ákoson érződik, aki az első két összecsapáson a hárompontos vonalon túlról egyszer sem talált be, a hétfői negyedik meccsen 26 pontjával aztán nyerőember volt. A másik ok az, hogy az Albacomp csapata egyre jobban megérzi sérült hátvédje, Tony Crocker hiányát. Örömteli ugyanakkor, hogy nem csak a légiósok repítik csapataikat – a Szolnok kezdőjében három, az Albacompéban négy magyar van –, továbbá, noha a szövetség elnöke, Szalai Ferenc egyben Szolnok polgármestere, a bíráskodás teljesen korrekt.
Reméljük, így lesz ma este Szolnokon is, s győz a jobbik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.