Oszama utáni rakétacsapás

Hírösszefoglaló
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz ember meghalt, amikor egy amerikai pilóta nélküli repülőgép nyolc rakétát lőtt ki egy lakóházra és egy járműre Pakisztán nyugati, törzsi igazgatású részén. A pakisztáni hadsereget épp élesen bírálják odahaza amiatt, hogy az Egyesült Államok egyik csapata úgyszólván az orruk előtt végezte ki Oszama bin Ladent a pakisztáni katonák tudta nélkül. A Fehér Ház mindenesetre kijelentette, az al-Kaida vezetőjének halálától függetlenül folytatódni fognak az eddigi akciók. „Nem hinném, hogy az elnök változtatna az Afganisztánnal vagy ahogy mi mondjuk, a Pakkal való politikáján” – mondta Jay Carney fehér házi szóvivő a Barack Obamával együtt utazó újságíróknak a repülőgépen New York felé. Hozzátette, a Bin Laden megölését eredményező akció egyedülálló eset volt, amely jelzi az al-Kaida elleni támadások erősödését.
Akármekkora hír is a terroristavezér megölése, a szélsőségesség gyökereit nem érintette érzékenyen, s ezzel nem is igazán foglalkozik az Egyesült Államok – állítja egy szakértő. Aasiya Riaz a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, az amerikai csapatok jelenléte már magában egybeforrasztja a helyi lakosságot a megszállók ellen, s mindannyian azt mondják, amíg ők itt vannak, semmi változás nem képzelhető el. Egy pakisztáni politikai elemző intézet kutatójaként Riaz rámutatott, a térségben a harcias dzsihádot általában a megszállás elleni sikeres taktikának tartják.
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két frakcióra oszlott még Oszama bin Laden halála előtt, s a nagyobb frakció élén a szervezet második számú vezetője, Ajman az-Zavahiri állt – jelentette ki a pakisztáni hírszerzés egy magas rangú tisztségviselője. Az al-Vatan című szaúdi lap egy térségbeli forrásra hivatkozva azt állította csütörtökön, hogy az al-Kaida egyiptomi tagjai – élükön Zavahirival – vezették az amerikaiakat Bin Laden nyomára, mert nézeteltérés támadt a két legfőbb vezető között. Egy szintén pakisztáni forrás a Nation című lapban azt nyilatkozta, Oszamát nem is az amerikai kommandósok ölték meg, hanem saját testőre végzett vele, így kerülve el azt, hogy élve az ellenség kezére kerüljön.
Az iszlamista internetes fórumokat figyelő SITE amerikai szolgálat szerint az al-Kaida egy közleményben megerősítette tegnap, hogy a vezére, Oszama bin Laden meghalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.