Pacquiaótól Geráig: a legjobban keresők

Sportgazdaság

MTI
2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tanulmány is napvilágot látott a napokban, amely a sport pénzügyeivel foglalkozik. „Intim szférába, a sztárok bukszájába tekint például az ESPN amerikai sportcsatorna, amely 182 ország legjobban fizetett sportolóiról készített összeállítást. Eszerint a leggazdagabban dotált honfitársunk a (verseny)pályán Gera Zoltán, az angol Fulham 32 éves labdarúgója, aki tavaly 2,97 millió dollárt (540 millió forintot) keresett. Ezzel nagyjából egy szinten mozog csapattársával, az izlandi győztes Eidur Gudjohnsennel (2,53).
A legnagyobb összeg, évi 32 millió dollár (körülbelül 5,8 milliárd forint) Manny Pacquiao Fülöp-szigeteki profi ökölvívónak és Alex Rodrigueznek, az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB) szereplő New York Yankees dominikai származású játékosának neve mellett szerepel. A Forma–1-es pilóták közül többen is rajta vannak a listán, Spanyolország legjobban fizetett sportolója például a kétszeres világbajnok Fernando Alonso (22,7 millió dollár), Lengyelországé pedig Robert Kubica (10,6). Az argentinoknál nem a kétszeres aranylabdás Lionel Messi, hanem Carlos Tévez, a Manchester City futballistája viszi a prímet (19), míg Portugália leginkább megfizetett sportolója természetesen Cristiano Ronaldo (19,5). A 182-es listán 114 futballista, 18 kosárlabdázó, 12 baseballjátékos, 6 autóversenyző, 5-5 golfozó, amerikaifutballista és jégkorongozó, 4 krikettjátékos, 3-3 ökölvívó és atléta, 2-2 rögbis és teniszező, valamint 1-1 tollaslabdázó, kerékpáros, motorversenyző, szumós és vitorlázó szerepel.

Értékes MU. Sorozatban hetedszer lett a világ legértékesebb labdarúgóklubja a Manchester United a Forbes amerikai gazdasági magazin szerint; értéke 1,9 milliárd dollárra növekedett. A Real Madrid (1,4 milliárd) és az angol Arsenal (1,19 milliárd dollár) áll a második és harmadik helyen, a Barcelona magas adósságai miatt elveszítette tavalyi negyedik pozícióját (975 millió), helyét a Bayern München (1,048 milliárd) vette át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.