Pakisztán nyomás alatt

Hírösszefoglaló
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az Oszama bin Laden likvidálásával kapcsolatos híreknek és találgatásoknak se szeri, se száma, az elmúlt napokban – főként Barack Obama vasárnapi tévéinterjúját követően – a világ figyelme Pakisztán felé fordult, ahol úgy tűnik, a terroristavezér éveken keresztül háborítatlanul meghúzhatta magát. Az amerikai elnök szerint meg kell vizsgálni, hogy milyen támogatóhálózattal bírt Bin Laden az országban, s ebben a vizsgálatban az iszlámábádi kormánynak is szerepet kell vállalnia.
Bár a pakisztáni vezetés maga is folytat vizsgálatot – azt már tisztázták, hogy a légvédelem radarjai működtek az amerikai rajtaütés idején, de nem észlelték az amerikai helikoptereket –, de egyben azt is leszögezi, hogy nem tűri, ha minden felelősséget a nyakába akarnak varrni. Erre célzott tegnap Juszuf Reza Giláni miniszterelnök, amikor kijelentette: az al-Kaida nem Pakisztánban született, így ez az ország nem viselhet kizárólagos felelősséget a terrorhálózat létrejöttéért. Abszurdnak nevezte azokat a vádakat, amelyek a pakisztáni kormány vagy a hadsereg bűnrészességére hivatkoznak a Bin Laden-üggyel kapcsolatban.
Az mindenesetre egyértelmű, hogy Pakisztánban sokaknak nem tetszik az amerikaiak nyomásgyakorlása. A sajtó közölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) iszlámábádi irodavezetőjének állítólagos nevét, amihez hasonló korábban már történt, de ez az első Bin Laden likvidálása óta. Tavaly decemberben az amerikaiak kénytelenek voltak hazahívni az előző irodavezetőt, miután nevét felfedték azzal kapcsolatban, hogy egy pakisztáni ügyvéd az amerikai drónok támadásainak áldozatai nevében készült pert indítani.
A terrorvezér halála Budapesten is visszhangot kelt. Fülöp Valter, a fővárosi rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: Oszama bin Laden követőjének vallotta magát az a férfi, aki politikusok elleni támadást helyezett kilátásba pénteken Budapest belvárosában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.