Holnap kezdődik és vasárnap estig tart nyitva a VI. Budapesti Pálinkafesztivál, amit ezúttal a budai Vár Hunyadi udvarában tartanak meg a szervezők. Az új helyszínen új hagyományt igyekeznek teremteni a kiállítók: mostantól egy-egy magyar gyümölcs és a belőle készült ételek, valamint pálinkák lesznek a rendezvény fókuszában. A sort idén a szilva kezdi meg, a látogatók – akik az elmúlt évekhez hasonlóan ismét több száz párlat közül válogathatnak – először megkóstolhatják az év szilvapálinkáját is. Ezt a különleges italt az ország jeles pálinkafőzői készítik prémium szilvapálinkáik házasításával. Az így elkészített úgynevezett blend 1100 sorszámozott palackba került, amely díszdobozban megvásárolhatók a fesztiválon, az „év szilvapálinkája” faháznál.
A rendezvényen több mint 25 kiállító, pálinkafőzde és -kereskedő kínálja finomságait. Az érdeklődők a párlatok mellé házi sajtokat, kolbászokat haraphatnak és válogatott borokat, pezsgőket kortyolhatnak.
A szervezők a bejutást és a vásárlást is leegyszerűsítették. Az eddigi kuponos rendszert felváltja az új generációs PayPass elektronikus fizetési mód. Minden látogató a belépőjegye mellé egy – 500 forintot tartalmazó – ajándék feltölthető kártyát kap, amellyel gyorsan és könnyen vásárolhat a fesztivál területén. A kártya a rendezvény után is használható marad.
A kortyolgatás mellé két színpadon szolgáltatnak zenét hazai és külföldi előadók, köztük ma este 20 órakor mindjárt a híres bécsi székhelyű Deladap. A fesztivál 12-től 24 óráig, pénteken és szombaton azonban hajnali kettőig tart nyitva. Egy napijegy 1900 forintba, a kiállítóknál egy pohár – jelen esetben 1,4 centiliter – pálinka átlagosan 200 forintba kerül.
Orbán Viktor: Meló van! - képek