Pénzükhöz jutnak a tűzoltók

Bákonyi Ádám
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor belügyminiszter tegnap megállapodott Tarlós Istvánnal, Budapest főpolgármesterével, Szita Károllyal, Kaposvár és Borkai Zsolttal, Győr polgármesterével a tűzoltók 2004–2007 közötti túlmunkája után jogosan járó, azonban évek óta elodázott és megoldatlan díjak kifizetéséről. A polgármesterekkel kötött megállapodás értelmében az önkormányzatok megelőlegezik és elkezdik kifizetni az elmaradt túlmunkadíjakat a hatáskörük alá tartozó önkormányzati tűzoltók részére. A Belügyminisztérium az állami tűzoltóságoknál szolgálatot teljesítő állomány részére szintén elkezdi a túlmunkadíjak kifizetését. Első lépésben – a tűzoltókkal egyeztetett számítás alapján – a járandóságok kamattal megemelt részének 50 százalékát fizetik ki a jelenleg is szolgálatot teljesítő állománynak. A teljes összeg minden érintett tűzoltóhoz december 31-ig fog eljutni.
Az ügy háttere, hogy egy uniós irányelv alapján, 2004. május 1-jétől, Magyarország uniós csatlakozásától itthon is 48 órára csökkentették a tűzoltók addig 54 órás heti munkaidejét, túlórákkal együtt. Azonban 2008. január 1-jéig az ezen felüli munkaórákat nem túlmunkadíjként fizették ki számukra az előző kormányok.
A tűzoltók több száz pert indítottak a pénzükért, és a Legfelsőbb Bíróság elvi állásfoglalásában megállapította, hogy jogos a követelésük. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató a közelmúltban úgy nyilatkozott, számításaik szerint 6,5 milliárd forintot kell kifizetni. Nehézséget okoz, hogy az érintettek közül sokan már nyugállományban vannak, így nehezebb elérni őket, a véglegesen kifizetendő összeg ez után derül ki. Pintér Sándor a fegyveres és rendvédelmi dolgozók legutóbbi tüntetésén személyesen jelentette be, hogy a tűzoltók még idén megkapják elmaradt járandóságukat. A jelek szerint a belügyminiszter érvényt tudott szerezni a szakszervezetek kérésének, hogy ha lehetséges, az aktív állomány kifizetéseit hozzák előre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.