Permetezőgépekkel támadtak Kadhafiék

Líbiában – fittyet hányva a NATO-ra, megsértve a légtérhasználati tilalmat – Moammer el-Kadhafi ezredes erői a hét végén tovább támadták Miszráta és Zenten városát. Bassár el-Aszad szíriai elnök is egyre keményebben lép fel a felkelésekben részt vevő szunnita lakosság ellen, alakulatai újabb városokat zártak körbe – az elnök nemzetközi szankciókra készülhet.

Munkatársunktól
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyszíni beszámolók szerint a szíriai hadsereg szombat hajnalban harckocsikkal nyomult be Bánjász városába, és megtámadta a szunnita lakónegyedeket. Az északnyugati város lakosai szerint ők is a Deraáéhoz hasonló ostrom alá kerülnek – a déli várost még mindig tankok veszik körül. A hadsereg tegnap körbezárta a déli Tafaszt, illetve a középső országrészben fekvő Homsz ellenzéki kézen levő kerületeit is. Rámi Abder-Rahmán, egy emberi jogi szervezet elnöke megerősítette, hogy Bánjászban szünetel az áram-, a telefon- és a vízszolgáltatás, a háztetőkön pedig orvlövészek vannak. Aktivisták beszámolói szerint nagyjából 250 embert tartóztattak le, az elengedésükért tüntetők közül négy nőt lelőttek a biztonsági erők. A harmincezer lakosú Tafaszban is tömeges letartóztatásokról számoltak be a helyiek. A pénteki országos tüntetéseken megközelítőleg harmincan haltak meg, míg emberi jogi szervezetek szerint Bánjászban további hat tüntető esett el szombaton, az al-Dzsamíja kórházban pedig a kormányerők házkutatást tartottak, és sebesülteket vettek őrizetbe.
Líbiában is folytatódtak a harcok a forradalmi erők és Kadhafi alakulatai között. A NATO megerősítette, hogy Kadhafi csapatai ismét megszegték a repüléstilalmi határozatot, helyszíni beszámolók szerint ráadásul a Vöröskereszt jelzésével repültek a városok felett, víziaknákat dobva a miszrátai öbölbe. NATO-illetékesek ezt nem tudták megerősíteni, de tudomásuk szerint az említett időpontokban nem volt kiadva repülési engedély humanitárius célokra, ezért vélhetőleg ismét Kadhafi áll a háttérben. A líbiai kormányerők még szombaton – állítólag átalakított permetező repülőgépekkel – lebombáztak négy kőolajtartályt az ostromlott Miszráta városában. A tartályok kigyulladtak, és a tűz további tartályokra terjedt át. A felkelők szóvivője, Ahmed Haszán azt állította, hogy időben értesítették a NATO-t, ám segélykérésük válasz nélkül maradt. A kormányerők a hét végén folyamatos tűz alatt tartották a tunéziai határnál fekvő Zenten városát is, ahol szombaton mintegy 300 rakéta csapódott be, s tegnap legalább tízen meghaltak, miközben sikeresen visszaszorították a kormányerőket. Bagdadi Mahmúdi miniszterelnök a hét végén bejelentette, hogy az igazságügyi minisztérium – a törzsi vezetők pénteki gyűlésén született kezdeményezései miatt – általános amnesztiatörvény tervezetét készíti elő a polgárháború befejezése céljából.

Menekültmentés. Zátonyra futott tegnap hajnalban egy illegális bevándorlókat szállító hajó a dél-olaszországi Lampedusa közelében. A kis szigetre tegnap hajnalban mintegy ötszáz menekült érkezett, közülük négyszázan líbiai állampolgárságúak. A balesetet követően többen a vízbe ugrottak, ám az olasz hatóságoknak végül mindenkit sikerült kimentenie. XVI. Benedek pápa tegnapi miséjén az észak-afrikai menekültekkel szemben nagyobb toleranciára szólította fel velencei hallgatóságát. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.