Pintér ígérete a tűzoltóknak

Nem közeledtek az álláspontok a rendvédelmi dolgozók érdek-képviseleti vezetői és Pintér Sándor tegnapi, több mint háromórás informális megbeszélésén. Részeredmény ugyanakkor, hogy még az idén kifizetik a tűzoltók elmaradt túlórapótlékát, kamatokkal együtt.

Bákonyi Ádám
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több rendőrt! Az önkormányzatok szerint több rendőrre van szükség ahhoz, hogy a településeket közbiztonságát biztosítani tudják. A Belügyminisztérium (BM) tegnapi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a tárca önkormányzati szövetségek részvételével konzultációt tartott, amelyen Hatala József országos rendőrfőkapitány beszámolt a települések közbiztonsági helyzetéről. Arról, hogy több rendőr kell a településekre, a helyhatóságok képviselői beszéltek – olvasható a közleményben. Hangsúlyozták, hogy az önkormányzatok elismerték a szaktárcának az elmúlt egy évben a közbiztonság javítása érdekében tett lépéseit. Kiemelték a „három csapás” törvény megalkotását, illetve a szabálysértési törvény szigorítását. Az önkormányzatok a közlemény szerint felkérték a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy még több rendőr teljesítsen szolgálatot a településeken. (MN)


Nagy reményekkel érkeztek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdek-képviseleti vezetői a belügyminiszterhez, hogy a korkedvezményes nyugdíjról és az új hivatásos életpályamodellről egyeztessenek. A több mint háromórás informális megbeszélés mégsem hozott átütő sikert, mivel a vitás kérdésekben érdemben nem közeledtek az álláspontok. Az érdekvédők ugyanakkor kifejezetten pozitívnak értékelték a „közös együtt gondolkodást”. Közlésük szerint Pintér Sándor sok kérdésben az övékhez hasonló álláspontot képviselt az egyeztetésen. (A tárcavezető már a szakszervezetek pénteki demonstrációján egyértelművé tette, hogy bár előre ígérni semmit nem tud, minden erejével a hivatásos állomány érdekeit fogja képviselni.)
Kónya Péter, a demonstrációs bizottság vezetője lapunknak elmondta: Pintér Sándor megerősítette korábbi ígéretét, miszerint még ebben az évben minden tűzoltónak kifizetik az elmaradt túlmunkadíjat, járulékokkal és kamatokkal együtt. Sőt, amennyiben lehetőség van rá, a szakszervezetek kérésére az aktív állomány kifizetéseit előre hozhatják.
*
Az érdekvédő lapunknak hangsúlyozta, a szakszervezeti oldal kész arra, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól, az új közszolgálati életpályamodellről konstruktív tárgyalásokat folytasson, ugyanakkor jelentős bérrendezést várnak el a kormánytól a teljes szférára vonatkozóan.
Nem sikerült dűlőre jutni a már nyugállományba vonult kollégák státusa és juttatásai tekintetében. Pintér Sándor erről azt mondta, még nincs kialakult kormányzati elképzelés, de egyértelművé tette, hogy valamilyen módon felülvizsgálják azoknak a kollégáknak a státusát, akik egészségesek és szolgálati nyugdíjba vonultak, de még nem érték el a rendes nyugdíjkorhatárt. Az egyeztetések jövő héten, a rendvédelmi szervek hivatalos érdekegyeztető fórumán folytatódnak. Mindemellett Kónya Péter úgy fogalmazott: remélik, hogy a kabinet megértette a demonstrációk üzenetét, miszerint az állomány rendkívül elkeseredett, és eltökélt a törvényben garantált jogainak védelmében. A kormánynak be kell látnia, hogy változtatnia kell eredeti elképzelésein, vagy elkövetkezhet az az idő, amikor a szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani – közölte Kónya Péter. Hogy ez mégis mit jelent, az érdekvédő lapunknak azt mondta: az állományban olyan fokú az elkeseredettség és az elszántság, hogy egy esetleges újabb demonstráción már „nem biztos, hogy szép szóval vissza lehet tartani a többezres tömeget”. Emlékezetes: a lezajlott két tüntetésen számos füstgránát robbant, tűzcsapokat nyitottak meg, elégett egy izraeli zászló, illetve többen a parlament előtti elzárt térségre is behatoltak.
A tárgyalásokat megelőzően határozott véleményt nyilvánított Varga Mihály. A Miniszterelnökség államtitkára tegnap a reggel a tv2 Mokka című adásában így érvelt: „Sajnos azt kell mondanom, hogy az elmúlt évek bukásai meg mélyrepülése után nem vagyunk abban a helyzetben, hogy több ezer vagy több tízezer embernek a korengedményes nyugdíjazását az ország minden gond nélkül fizetni tudja.” A politikus szerint a kormánynak ezt az elképzelését akár tárgyalásokkal, akár tárgyalások nélkül, de valamilyen formában keresztül kell vinnie a parlamenten. „Nyilván a legjobb az lenne, ha tárgyalni tudnánk ezekről a kérdésekről. Úgy tudom, hogy a rendvédelmi érdekképviseleteknek is vannak elképzelései, javaslatai, de szerintem az alapkérdésben nem szabad engedni. Ha van egy nyugdíjkorhatár Magyarországon, akkor mindenki a nyugdíjkorhatár betöltésekor kell hogy nyugdíjba menjen, sem előbb, sem később” – fogalmazott Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.