Pintér Sándor jogi válaszra készül

Tarics Péter
2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kerülhet magán- vagy pártkézbe az állami főhatalom gyakorlása – jelentette ki Pintér Sándor tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a kalocsai büntetés-végrehajtási intézetben tartott. A belügyminiszter szerint megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által e hét derekán Tiszavasváriban megalapított csendőrségnek nevezett szervezet ügyében. Pintér bejelentette, hogy tárcája törvény- és rendelettervezetet készített elő. A jogi válasz előkészítése folyamatban van, ennek megfelelően kormányrendelet vagy törvény szükséges ahhoz, hogy az ilyen jellegű törekvéseket, ami az állami főhatalom gyakorlását magán- vagy pártkézbe próbálja vonni, megakadályozzuk – mondta a belügyminiszter. Pintér reményét fejezte ki a tekintetben, hogy mindkét jogszabály hamarosan életbe lép.
Közben Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa legújabb jelentésében kezdeményezte a Békés Megyei Főügyészség törvényességi felügyeleti vizsgálatát a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben, illetve azt, hogy az egyesületet bíróság által oszlassák fel a „tevékenység felfüggesztésének indítványozása mellett”. Az ombudsman lapunknak elmondta: felmerül annak a gyanúja, hogy a polgárőr-szervezet törvénytelenül járt el. Ezért – tette hozzá – pontosítani kell a vonatkozó jogszabályokat, hogy a polgárőrök tevékenysége az állami rendvédelmi szervekkel együttműködve törvényes legyen. Kérdésünkre, hogy megoldást hozna-e a polgárőr szervezet feloszlatása, Kállai azt mondta: nem jelent megoldást, de szimbolikus jelentősége van. Az ombudsman jelentésében továbbá megállapítja: „Vizsgálatom során számos jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságot, bizonytalanságot tártam fel, amelyek orvoslása érdekében 33 ajánlással, kezdeményezéssel és javaslattal fordultam az érintett szervekhez.” Hogy melyek ezek a jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságok, arról az ombudsman így nyilatkozott lapunknak: Joghézagokat találtunk a polgárőrségről szóló törvény és a szabálysértési jogszabály tekintetében egyaránt. Hozzátette: – Tekintettel arra, hogy Gyöngyöspatán a rendőrök a helyzet orvoslásában bizonytalanok voltak, a belügyminisztert protokoll kidolgozására kértem. Ennek az lenne a célja – mondta az ombudsman –, hogy minden Gyöngyöspatához hasonló esetben a polgárőrök pontosan tudják, mit kell tenniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.