Politikai akciók és vizsgálat

A büntető törvénykönyv hétfőn elfogadott módosítását a Jobbik megtámadta az Alkotmánybíróságon, közben az LMP politikai vitanapot kezdeményezett a vidék érdekében. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa pedig a hajdúhadházi és gyöngyöspatai rendőri fellépések körülményeit vizsgálja.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmailag kidolgozatlan, erkölcsileg elfogadhatatlan a büntető törvénykönyv módosítása – jelentette ki tegnapi tájékoztatóján Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordult. Az ellenzéki politikus szerint olyan jogszabályokat hoztak, amelyek „becsületes, hazaszerető, a közrendért saját szabad idejéből, saját pénzéből áldozó embereket”, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjait, büntetőszabályokkal rendeli büntetni, s megpróbál az államhatalom eszközével visszaélve üldözni. Úgy vélte, az egyesület tagjai országszerte komoly eredményeket érnek el, rengeteg autófeltörőt, lakásbetörőt, színesfémtolvajt fogtak már el és adtak át a rendőrségnek. Zagyva György jobbikos országgyűlési képviselő felidézve a gyöngyöspatai történteket arról beszélt, hogy egy 40 fős cigány társaság a 400 fős rendőri jelenlét ellenére már napközben fel-alá járkált a faluban, vascsövekkel, felfegyverkezve, kiegyenesített kasszával és volt náluk egy szamurájkard is. Az ellenzéki politikus – mondandóját illusztrálandó – bemutatott egy szamurájkardot, s közölte, az elmúlt években ez a cigánybűnözés jelképévé kezd válni.
A Btk.-módosítás és a polgárőrtörvény várható módosítása világossá teszik a rendőrség és a bíróságok számára is, mi az, ami nem tolerálható például a gyöngyöspataihoz hasonló esetekben – nyilatkozta az ügyben Répássy Róbert, az igazságügyi tárca fideszes államtitkára a Duna Televízióban.
Cserbenhagyott vidék, kiutak rövid és hosszú távon címmel politikai vitanapot kezdeményez az Országgyűlésben az LMP a vidék problémáinak megoldása érdekében – jelentette be tegnap a párt választmányi szóvivője. Vágó Gábor azt mondta, parlamenti párbeszéd indult arról, miként lehetne kezelni a Gyöngyöspatán és a hasonló helyzetű térségekben kialakult helyzetet. A hétfőn elfogadott, az úgynevezett „egyenruhás bűnözésről” szóló Btk.-módosítást azonban csak tüneti kezelésnek tartják, mert véleményük szerint büntetőpolitikával nem lehet hosszú távon kezelni a társadalmi kérdéseket.
Közben az Országgyűlési Biztos Hivatala tegnap azt közölte, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálja a hajdúhadházi és gyöngyöspatai rendőri fellépések körülményeit. Gyöngyöspatán egyébként július 17-re írta ki az időközi polgármester-választást a helyi választási bizottság. Az már eldőlt, hogy Eszes Tamás, a Véderő nevű szervezet egyik vezetője elindul a gyöngyöspatai polgármester-választáson, ahol a Jobbik a párt helyi elnökét, Juhász Oszkárt indítja majd. Emlékezetes, Tábi László, a község korábbi vezetője április 19-én egészségügyi okokra hivatkozva jelentette be lemondását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.