Provokáció a rendvédelmi tüntetésen?

Nem zárható ki, hogy a múlt pénteki rendvédelmi tüntetésen provokáció történt – mondta Pintér Sándor. A belügyminiszter világossá tette, a szolgálatok a gyöngyöspatai eset kapcsán is kizárólag a törvények szerint járnak el.

Swendt Pál
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól sikerült a Belügyminisztérium, valamint az irányítása alatt álló szervezetek átalakítása, hatékonyabb lett az együttműködés és javult az információáramlás a rendvédelmi szervek között – értékelte a felügyelete alatt működő szervek elmúlt évi tevékenységét Pintér Sándor belügyminiszter a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tegnapi ülésén. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem zárható ki, hogy provokáció történt a rendvédelmi dolgozók múlt pénteki tüntetésén, az eset további vizsgálatot igényel. Vadai Ágnes, a bizottság MSZP-s elnöke arról érdeklődött, hogy miután a Gyöngyöspatán történtek feltárására alakult bizottság az ellenzéki pártok politikai felelősségét is vizsgálná, számíthatnak-e arra, hogy az illetékes szervek titkosszolgálati eszközöket is alkalmaznak. A miniszter azt hangsúlyozta, garantálni tudja, hogy a szolgálatok minden tevékenységüket a törvények szerint és a szükséges keretek között folytatják.
Vadai Ágnes arra is kíváncsi volt, igazak-e azok a híresztelések, amelyek szerint összevonnák a Katonai Biztonsági Hivatalt és az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a vezetéssel pedig az UD-ügyben érintett Horváth Józsefet, a katonai elhárítás jelenlegi műveleti főigazgatóját bíznák meg. Pintér Sándor szerint a dandártábornok az adatok alapján nem elkövetője, hanem sértettje az eljárásnak. A miniszter pletykának értékelte a katonai és polgári elhárítás egyesítésének tervét.
Pintér Sándor kitért arra is, hogy az első negyedévben csökkent az emberölések száma, és beszámolt róla, hogy az önkormányzatokkal történt megállapodás értelmében megoldódni látszik a kistelepüléseken élők biztonságának szavatolása, a körzeti megbízotti rendszer visszaállításának minden feltétele. A miniszter az alkotmányügyi bizottságban arról beszélt, a szabálysértési törvény módosítása nyomán 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.