Putyin visszatérésére számítanak az oroszok

Stier Gábor
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marad-e Oroszország elnöke Dmitrij Medvegyev, avagy érvényesül a papírforma, s négy év után visszatér a Kremlbe Vlagyimir Putyin. Az országot irányító tandem jövője jut mindenki eszébe, amikor Medvegyev elnökségének kereken három évét értékeli. Maga az államfő sejtetni engedte többször is, hogy ismét harcba szállna az elnöki posztért, ugyanakkor elbizonytalanítva híveit legutóbb éppen az állami szolgálat letelte utáni céljairól beszélt.
A Levada Központ legutóbbi közvélemény-kutatása szerint az elmúlt nyolc hónapban négy ponttal, 18 százalékra nőtt azok aránya, akik azt szeretnék, ha a tandem két tagja közül Medvegyev indulna a 2012-es elnökválasztásokon, míg 27 százalék Putyin mellett érvel. Mindkettejüket szívesen látná a jelöltek sorában 16 százalék, míg 25 egyiküket sem. Valamivel többen vélik úgy, hogy Putyin indul majd. A legbefolyásosabb politikusnak 80 százalék továbbra is Putyin tartja.
A papírforma tehát Putyin visszatérését ígéri, a felmérések azonban egyértelműen mutatják a politikai elit elfáradását. Nő a társadalom elégedetlensége, így mindenképpen a jövendő elnök egyik legfontosabb feladata lesz a növekedés és a modernizáció előmozdítása mellett a politikai rendszer megújítása. Az elemzők jelentős része a következő évekre a költségvetés válságát, a gazdasági növekedés bizonytalanságát, ezáltal a szociális kiadások megnyirbálását vetíti előre, ami tovább gyengítheti a hatalmat. Mindebből következik, hogy az Oroszország előtt álló kihívások határozottságot, ugyanakkor a rendszer megújításának előfeltételeként nyitottságot kívánnak meg a régi-új elnöktől.
Elemzés a www.mno.hu-n

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.