Radikális reformprogram

Hírösszefoglaló
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú futamidejű magyar külső államadósságra érvényben tartott befektetői besorolást adta meg tegnap a nemrég kibocsátott, egymilliárd eurós magyar kötvényre a Fitch Ratings. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb európai hitelminősítő BBB mínusz osztályzattal látta el a 2019 januárjában lejáró kötvényt. Ez az osztályzat a Fitch által tavaly december 23-án bejelentett, egyfokozatú leminősítéssel alakult ki hazánk hosszú távú devizaadós-kockázata esetében.
A távirati iroda összefoglalója alapján a kötvénybesoroláshoz fűzött tegnapi londoni elemzésében a Fitch Ratings azt írta, hogy a márciusban meghirdetett szerkezeti reformprogramot fontos lépésnek tartja a középtávú, strukturális jellegű költségvetési hiány kezelésére. A program, amely jövőre a hitelminősítő szerint a hazai össztermék (GDP) 1,8, 2013-ban pedig a GDP-érték 2,8 százalékának megfelelő költségvetési intézkedéseket tartalmaz, megerősíti a kormány elkötelezettségét a 2014-ig kijelölt államháztartási hiánycélok tartása mellett. A hitelminősítőnél ugyanakkor hozzátették, hogy az intézkedések egyes részletei még kidolgozásra várnak.
Közben ambiciózusnak és radikálisnak tartják a magyar államháztartási reformprogramot más londoni elemzők, akik szerint ha sikeresen végrehajtják azt, akkor átalakíthatja a magyar gazdaság kilátásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.