Rakétapajzs Románia déli részén

2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia déli részében, a bolgár határ közelében fekvő Deveselu légi támaszponton helyezik el az amerikai rakétapajzs elemeit – jelentette be tegnap Traian Basescu román államfő. Az Egyesült Államok 2010 elején kérte fel Romániát, fogadja be egy olyan európai rakétavédelmi rendszer elemeit, amely egy kelet felől érkező rakétatámadás ellen védené a kontinenst. A bázisra első lépésben 200 amerikai katonát vezényelnek, létszámuk a következőkben legfeljebb ötszáz főre bővül. Moszkva fenntartásaira utalva Basescu leszögezte: a védelmi jellegű rakétapajzs – amelynek telepítési költsége 400 millió dollárra rúg – nem amerikai, hanem a román légierő parancsnoksága alatt működik, és nem irányul Oroszország ellen. Az amerikai haderők ugyanakkor tranzitállomásként használják majd Irakba és Afganisztánba irányuló bevetéseik során a fekete-tengeri Mihail Kogalniceanu bázist és a constantai kikötőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.