Rejtélyek a szakáll mögött

2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés megbízható információ van Oszama bin Ladenről. Saját bevallása szerint 1957-ben született a szaúd-arábiai Rijádban a befolyásos Bin Laden család tagjaként, amely a szaúdi királyság leggazdagabb nem királyi családja. Mohammed Avad bin Ladennek 22 asszonytól legalább 54 gyermeke volt, Oszama egyike volt azoknak, akiknek anyjától a nagy hatalmú, de szigorú erkölcsi értékrend mentén élő és gondolkodó építőipari befektető elvált, így ő elszakadt apjától. A beszámolók szerint mélyen vallásos és önmagához szigorú, sovány és meglehetősen magas férfiról van szó, balkezes, hosszú szakállú, járáshoz pedig botot használ. A család által működtetett Binladin Group továbbra is a világ egyik legnagyobb befektetőtársasága és építőcége, ám ennek Oszama nem látta hasznát, mivel a testvérek megszakították vele a kapcsolatot elvakult viselkedése miatt, s később Szaúd-Arábia is megsemmisítette a terrorvezér állampolgárságát.
Oszama 1979-ben utazott Pakisztánba, hogy Afganisztánban harcoljon a szovjet megszálló hadsereg ellen. Az ott toborzott csapatot az Egyesült Államok pénzzel támogatta, Ronald Reagan amerikai elnök szabadságharcosoknak nevezte őket. Az erős és később győztesnek bizonyuló szervezetet nem oszlatták fel, sőt továbbfejlesztették. Ezt nevezte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) al-Kaidának, vagyis bázisnak. Oszama 1990-ben hazatért Szaúd-Arábiába, tiltakozott az amerikai hadsereg jelenléte ellen hazájában, így kiesett az uralkodó kegyeiből. Innentől fogva fordult a terrorcselekmények megszervezése felé. Több sikeres robbantás után következett a 2001. szeptember 11-i merénylet, amelyet követően valódi nyomokat nem hagyott. Bizonyos időközönként neki tulajdonított hangfelvételek kerültek a világhálóra, egyesek látni vélték, de valódi bizonyíték nem került elő arról, hogy Oszama bin Laden merre található, vagy
él-e egyáltalán.

Hollywood akcióban. Még ezer kétely övezi az Oszama bin Laden halála körüli amerikai katonai akció részleteit, ám Hollywoodban már két filmes csoport is lecsapott az al-Kaida vezér elleni hajtóvadászat, illetve a likvidálás történetére. A hírek szerint az egyik a Bombák földjén című filmmel tavaly Oscar-díjat nyert Kathryn Bigelow, aki Kill Bin Laden (Öljétek meg Bin Ladent) munkacímmel már 2010-ben akart foglalkozni a témával. A másik jelentkező a Paramount filmstúdió, amely először 2006-ban rendelt egy forgatókönyvet a terrorista vezér elfogásáról szóló filmötletéhez. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.