Rendbontó rendvédelmiek

A korkedvezményes nyugdíj eltörlése ellen tüntettek a rendvédelmi dolgozók tegnap Budapesten. A demonstráció résztvevői elözönlötték a Kossuth tér elzárt területét. Pintér Sándor belügyminiszter a tüntetők előtt bejelentette: hétfőn reggel nyolc órára dolgozószobájába várja a szakszervezeti vezetőket közös egyeztetésre.

Bákonyi Ádám
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren vettek részt a fegyveres és rendvédelmi dolgozók Hivatásunk védelmében címmel meghirdetett demonstrációján, ahol a korkedvezményes nyugdíj eltörlése ellen tiltakoztak, illetve kiszámítható életpályát, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követeltek. A demonstráció egy szakaszában tüntetők, főként tűzoltók átmentek a Parlamentet körülvevő láncon, és elfoglalták az Országház lépcsőjét.

*

Hatósági intézkedésre azonban nem került sor, miután a szervezők hangosbemondón közölték: mivel közterületen vannak, ha nem csinálnak rendbontást, nem vihetik el őket. Csaknem fél óra múlva a demonstrálók elhagyták a Parlament lépcsőjét, és visszamentek a Kossuth térre. – Nem volt a forgatókönyvben az Országház előtti lezárt terület „megrohanása” – mondta a Hír TV-nek Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke.
Pintér Sándor személyesen jelent meg a tüntetésen. Kifejtette: itt vannak azok, akikre a demokrácia és a parlament védelme van bízva, és vannak olyanok is itt, akik nem hivatásosak. A belügyminiszter arról beszélt: hosszas tárgyalásokat folytattak, hogyan lehet megvédeni az állomány jogait, azonban úgy vélte – célozva a demonstráció eseményeire, hangulatára –, ilyen módon nem lehet megállapodni ebben az ügyben. Pintér Sándor kifogásolta: annak ellenére demonstrálnak a szakszervezetek, hogy a kormánynak még nincs is végleges koncepciója a kérdésben. Emlékeztetett: a tárca kifejezetten kérte a szakszervezetek ötleteit, segítségét az új életpályamodell megalkotásához. – Azért jöttem ide, hogy képviseljem az érdekeiteket. Gondolkodjunk együtt, közösen, és találjunk megoldást, ez az út azonban nem vezet megoldáshoz. Ne várjátok, hogy ígérjek, mert nem biztos, hogy meg tudom tartani, viszont aki engem régóta ismer, az tudja, hogy az ígéretemet soha nem másítottam meg – hangoztatta. Bejelentette: a helyzet megoldása érdekében hétfőn reggel nyolc órára dolgozószobájába várja a szakszervezeti vezetőket közös egyeztetésre. A beszéde közben pfujolás hallatszott, azonban amikor bejelentette a hétfői tárgyalási javaslatát, ezt taps és üdvrivalgás fogadta.
A miniszter beszéde után a demonstráció szervezői úgy döntöttek, megadják az „utolsó utáni esélyt” a kormánynak, és a hétfői tárgyalás eredményétől teszik függővé a továbbiakat. Felszólították a jelenlévőket a fegyelmezett magatartásra, valamint a tüntetőket, hogy békésen, csendben tartsák meg az esti élőláncos fáklyás felvonulásukat. A belügyminiszter megjelenése előtt a tömeg ugyancsak iszonyatos hangzavar közepette a környező utcákban található minisztériumok elé vonult, mindegyik tárca épülete előtt fülsiketítően szirénáztak és füstbombákat robbantottak. A József Nádor tér például, ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium található, teljes egészében füstbe borult, a Belügyminisztérium előtt pedig a tömeg hangosan azt skandálta: „Gyertek ki!” Egy tűzoltódzsekis demonstráló hagyott elégni egy Dávid-csillagos lepedőt. Ezért garázdaság miatt eljárás indult a demonstráló ellen.
A transzparenseken „Nem pénzbehajtónak esküdtünk!”, „Adjátok vissza az erkölcsi és anyagi megbecsülést!”, „Hol a túlórapénz?”, „Aki szelet vet, vihart arat”, Mi már isszuk a Fidesz levét” feliratok voltak olvashatók. A rendvédelmi dolgozók mellett mozdonyvezetők, mentősök és lényegében valamennyi szakszervezeti konföderáció képviselői jelen voltak. Kónya Péter korábban arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a kormány ragaszkodik a Széll Kálmán-tervben rögzítettekhez, azaz a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével egységesen 65 évben akarja megállapítani a nyugdíjkorhatárt. A kormány tervei szerint júniusban újabb csomagot jelentenek be, amelyben egységes közszolgálati életpályát vezetnek be.
A demonstráción megjelent a gyöngyöspatai megmozdulásokról is ismert Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Véderő.
Az esti fáklyás felvonuláson kisebb tűz keletkezett, két konténer gyulladt ki a Kossuth téren. A konténerekben víz volt, ezekben gyűjtötték az égő fáklyákat, de végül túl sok fáklyát dobtak bele. A tűzoltóságot az egyik demonstráló tűzoltó értesítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.