Rendvédelmi tiszteket küld az USA

Gyöngyöspatára látogatott tegnap Pintér Sándor belügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. „A rendet tudom garantálni a rendőrök segítségével, de a békét a helyieknek kell megteremteniük” – közölte a belügyminiszter a látogatás után. A nagykövet bejelentette: az Amerikai Egyesült Államok szakértőket küld hazánkba, hogy átadják tapasztalataikat az etnikai feszültségek kezeléséről. A helyi romák és nem romák egyébként tegnap a szemük láttára vesztek össze.

Mizsei Bernadett
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálat. Elsősorban a rasszizmusra, a gyűlölet-bűncselekmények elleni nem kielégítő fellépésre, a médiatörvényekre és a szexuális kisebbség gyülekezéshez való jogának sérülésére hivatkozva bírálta Magyarországot éves jelentésében az Amnesty International (AI), amelyet a szervezet helyi vezetői tegnap ismertettek Budapesten. A nemzetközi jogvédő szervezet jelentése rögtön azzal kezdődik, hogy a magyarországi romák „tavaly is erőszakos támadásokkal és megkülönböztetéssel szembesültek”, és „a félelem légkörében éltek”. Úgy vélik, pontos iránymutatások, szaktudás és nyilvántartás hiányában a rendőrség nem képes megfelelően megelőzni a gyűlölet-bűncselekményeket, illetve fellépni ezek ellen. A bírálatok között szerepel az is, hogy a rendőrség nem biztosította „százszázalékosan” a szexuális kisebbség gyülekezéshez való jogát, amikor a tavalyi homoszexuális-felvonulás kapcsán „kezdetben megtagadta” a védőkordonok felállítását. Az AI a médiatörvény miatt is kritizálja hazánkat, mondván, az szükségtelenül és aránytalanul korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát. (Ismeretes: a Freedom House mérései alapján Magyarországon a sajtószabadság pontosan olyan mértékű, mint Franciaországban.)


Munkát kell biztosítani az embereknek a béke megteremtéséhez, a feladatok szétosztásához a helyi kisebbségi önkormányzat tagjait fogjuk felkérni – közölte a belügyminiszter Gyöngyöspatán. Pintér Sándor köszönetet mondott a helyszínre érkező amerikai nagykövetnek, hogy az Egyesült Államok felajánlotta segítségét a Heves megyei településnek az elharapódzott etnikai feszültségek megoldására. Szerinte a néhány héten belül kezdődő oktatás segít majd a béke megteremtésében. Elmondta, a tréningen a járőrök mellett a rendőrtiszti főiskola néhány oktatója is részt vesz, valamint felkérték a gyöngyöspatai általános iskola igazgatóját is, hogy vegyen részt rajta. Azt remélik ugyanis, hogy az ott hallott javaslatokat beépíthetik az iskolai rendszerbe. Az első tréning 50 fővel indul.
Eleni Tsakopoulos Kounalakis a sajtótájékoztatón elmondta, meghívásra érkezett a településre, amely találkozó kitűnő bizonyítéka az amerikai és a magyar kormány együttműködésének. Az amerikai nagykövet pozitív eredménynek nevezte, hogy a magyar európai uniós elnökség prioritásként kezeli a romakérdést. – Ez rendkívül nagy előrelépés – szögezte le. Eleni Tsakopoulos Kounalakis köszönetet mondott Pintér Sándornak, hogy segített megérteni neki a Gyöngyöspatán történteket. – Az Egyesült Államok nagyköveteként remélem, hogy tanulhatok abból, ahogy a magyar kormány kezeli a roma kisebbséggel kialakult konfliktust, s én is átadhatom a tapasztalataimat – tette hozzá. Kijelentette, nagy benyomást tett rá, ahogyan a magyar kormány megakadályozta helyzet kiéleződését. Mint mondta, örömmel tapasztalta, hogy a helyiek származásuktól függetlenül mindannyian a békére törekszenek, és együttes erővel dolgoznak a helyzet megoldásán. Az etnikai feszültségek megoldását elősegítő tréningről megjegyezte: örül, hogy ennyivel hozzájárulhat a nyugalomhoz.
Újságírói kérdésre, miszerint megerősíti-e azt a hírt, hogy az amerikai nagykövetség munkatársai a helyszínre látogatva felajánlották a romáknak, segítenek evakuálásukban, nemmel felelt. – Néhány munkatársunk valóban járt Gyöngyöspatán, de kizárólag azért, hogy tájékozódjon az itt történtekről – fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy mit gondol Richard Field amerikai üzletember tevékenységéről, aki korábban támogatta és üdültetni vitte a romákat, úgy reagált: Field semmilyen kapcsolatban nem áll a nagykövetséggel, és csak annyit tud róla, hogy humanitárius tevékenységet folytat.
A tájékoztató előtt Pintér Sándor a nagykövettel kisebb sétát tett a településen, hogy a helyiektől tájékozódjon a helyzetről. Varga Gyuláné 70 éves lakos saját kertjében mutatta be, hogy mi mindent loptak el tőle a cigányok. – Nemcsak a termést vitték el, még a növényeket is megrongálták – panaszolta. Pintér ígéretet tett arra, hogy „ez a jövőben nem lesz így”. Az úton többen megállították őket, s mindannyian betörésekre, lopásokra, valamint atrocitásokra panaszkodtak. – Én nem vagyok fajgyűlölő, de ami sok, az sok – jelentette ki egy idős asszony. Egyikük úgy fogalmazott: akkor lennének elégedettek, ha minden lakos betartaná az együttélés szabályait, a bűnözők pedig megkapnák a büntetésüket. Miután egyikük felháborodva elmesélte a belügyminiszternek, hogy fiát az iskolában késsel fenyegették meg a roma gyerekek, a belügyminiszter megígérte, hogy az iskolában is rendet tesznek.
A cigánysoron tapssal fogadták a romák a nagykövetet és a belügyminisztert. Ők főként azt hangoztatták, azóta van békétlenség, amióta a község lakói Gyöngyöspatára hívták, „egyesek etették-itatták” a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, majd a Véderő tagjait.
A lakossági látogatást követően a belügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis meghallgatta a helyi önkormányzati képviselőket és a roma kisebbségi vezetőket, valamint a lakosság néhány tagját. A romák tervet is adtak a belügyminiszternek, amelyben arra tettek javaslatot, hogyan lehetne megoldani a kialakult konfliktust. A tárgyalás közben az utcán heves szóváltások alakultak ki a helyi romák és nem romák között. A delegáció kísérőinek többször is arra kellett kérniük a hangoskodókat, halkabban beszéljenek, mert az épületben tárgyalók nem hallják egymást a kinti kiabálástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.