Robbanás egy mexikói bányában

Négy ember meghalt, tízen pedig a mélység foglyai lettek, miután sújtólégrobbanás történt egy mexikói bányában. A mentésben chilei szakemberek is részt vesznek.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sújtólégrobbanás történt tegnap Mexikó északi részén, Coahuila államban, a San Juan de Sabinas-i szénbányában. A detonációban négy ember meghalt, tízen pedig a mélyben rekedtek – jelentette a BBC tudósítója. Szakemberek szerint kevés az esélye annak, hogy az óriási robbanást bárki is túlélte volna az eltűntek közül. Talán csak akkor, ha sikerült egy félreeső, erős falú helyen meghúzniuk magukat, olyan járatban, ahol van elég levegő – tették hozzá. Röviddel a tragédia után bányamentők ereszkedtek az érintett tárnába, ahol megtalálták a holttesteket. A további keresés azonban meghiúsult a metángáz nagy koncentrációja miatt, s ezért kapcsolatot sem sikerült létesíteni az esetleges túlélőkkel. A robbanás erejét jelzi, hogy egy, a végzetes pillanatban a föld felszínén dolgozó tizenéves fiúnak letépte a karját. Javier Lozano munkaügyi miniszter az AP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a külszínen dolgozó fiút illegálisan alkalmazta az üzem. A detonációt mérföldekre a bányától is érezni lehetett.
Miközben az üzem bejáratánál aggódó hozzátartozók kezdtek gyülekezni, a szakemberek gépekkel próbálták kiszellőztetni a járatokat, hogy megakadályozzanak egy újabb robbanást.
Felipe Calderón mexikói elnök arra szólította fel országa polgárait, hogy imádkozzanak az esetleges túlélőkért. Hozzátette, a kormány segíti a helyi erőket a mentésben. Ehhez Chiléből hozattak bányamentőket, akik nagy tapasztalatra tettek szert, miután munkatársaik közül tavaly augusztusban 33-an rekedtek egy tárnában. A csoportot októberben tudták a felszínre hozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.