Rokkantkártyákat figyel a rendőrség

Luxusautók lepik el napközben Budapest belvárosát, számos ilyen kocsi szélvédője mögött látható az ingyenes parkolásra jogosító mozgáskorlátozott-igazolvány. A fővárosi rendőrség megelégelte a helyzetet, és a másfél hete kezdett akciójában csaknem hetven sofőr ellen indított büntetőeljárást. A közokirat-hamisítás terheltjeit akár három év szabadságvesztéssel is sújthatja a törvény.

Csibra Tibor
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az okirat. Rokkantigazolvánnyal az orvosilag igazolt mozgáskorlátozottak, illetve az őket segítők parkolhatnak díjmentesen hazánkban. Így előfordulhat, hogy a rendszerben regisztrált autó vezetője, tulajdonosa egészséges, de ő csak akkor jogosult a kedvezmények igénybevételére, amikor a mozgáskorlátozottat szállítja. A kártyát az orvosi vizsgálatok eredményeit figyelembe véve az okmányirodák állítják ki.


Akciósorozatot kezdett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a hamisított rokkantkártyákkal visszaélő autósok ellen, a testület április végétől kiemelt figyelmet szentel az okiratok hitelességének. A jövőben is folytatódó ellenőrzésekkor az elmúlt hét végéig több tucat járőr gépkocsik százait vizsgálta meg, s néhány nap alatt 67 sofőrrel, illetve járműtulajdonossal szemben indítottak büntetőeljárást – tudta meg lapunk Fülöp Valtertől, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettesétől, az intézkedés elrendelőjétől. Az ezredes elmondta, hogy a legtöbb viszszaélést a főváros belső kerületeiben tapasztalták a rendőrök, de találkoztak hamisított mozgássérült-igazolvánnyal a külső régiókban is. Az ellenőrzések igazolták az elterjedt vélekedéseket, hogy a visszaéléseket számos esetben az esetenként több tíz millió forint értékű luxusautók gazdái követik el. Köztük nem egy jól szituált, köztiszteletnek örvendő orvos, jogász is van. Az igazoltatott autósok egy része csak a rendőri intézkedéskor ébredt rá, bűncselekményt követett el. A kártyával visszaélők ellen közokirat-hamisítás miatt indított eljárást a BRFK, a vétkesekre akár három év szabadságvesztést is kiszabhatnak a bíróságok – tette hozzá Fülöp Valter.
A hazai sajtóban és az internetes fórumokon is visszatérő téma, hogy Budapest belső kerületeiben, napközben szinte az összes nagy értékű autó szélvédője mögött ott virít az ingyenes, és korlátozás nélküli parkolásra jogosító mozgássérült-igazolvány. A tulajdonosok az óránként néhány száz forintos díj kifizetését kívánják megúszni a kártyákkal. Aki naponta autózik a belvárosban, az évente több tízezer forintot is megspórolhat a fiktív okmányokkal, ráadásul számos olyan helyen is leállíthatja járművét, ahol a szabályokat betartó sofőrök nem parkolhatnak. Kérdés, hogy a luxusautók tulajdonosainak – akiknek anyagi körülményei bizonyára megengednék a néhány száz forintos tarifa kifizetését – megéri-e kockáztatni, hogy büntetőeljárást indítsanak ellenük, s akár letöltendő szabadságvesztéssel sújtsák őket. A lebukott sofőrök között van olyan is, aki közismertsége ellenére is megpróbálta megúszni a parkolódíjat: áprilisban a népszerű televíziós, Liptai Klaudia ellen indított eljárást a BRFK közokirat-hamisítás miatt. A színésznő az egyik színház közelében állította le kocsiját, de nem fizetett, hanem rokkantigazolványt helyezett a jármű szélvédője mögé. Az ellene indított vizsgálat kiderítette, hogy az okmány nem hamisított, de az irat elhunyt édesanyja nevére szól, így Liptai Klaudia nem használhatta volna azt, sőt, hozzátartozója halála után be kellett volna szolgáltatnia a hatóságnak. Lebukása után a híresség nem volt hajlandó nyilatkozni a történtekről a sajtónak.
A rendszeresen kiderülő csalásoknak két formája ismert: az egyikben egyszerűen fiktív igazolványokat gyártanak a hasonló bűncselekmények elkövetői. Nehezebb kiszűrni ugyanakkor azokat az eseteket, amikor a rokkantságot megállapító orvosokat, illetve az okmányirodák tisztviselőit vesztegetik meg az autósok, s így jutnak mozgáskorlátozott-igazolványokhoz. Az említett ellenőrzésekben részt vevő rendőrök és közterület-felügyelők az okmányokon feltüntetett, a központi adatbázisban szereplő kódok alapján azonosíthatják vagy szűrhetik ki a hamis kártyákat. A hatóságoknak nem csak Budapesten adnak munkát a fiktív, illetve jogosulatlanul szerzett mozgássérült-igazolványok, a jelenség már az összes nagyobb hazai településen megfigyelhető, ahol az önkormányzatok parkolódíjat szednek a közterületeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.