Romlott a görögök megítélése

Hírösszefoglaló
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes vizsgálatot indít a görög ügyészség egy, a Der Spiegel internetes kiadásában pénteken megjelent írás miatt, amely azt állította, Görögország az euróövezet elhagyását fontolgatja. – A felvetés miatt az Európai Bizottság péntek estére válságtanácskozásra hívta össze az euróövezeti pénzügyminisztereket – írta a Spiegel. A vizsgálatnak azt kellene megállapítania, hogy a hírportál felelősségre vonható-e hamis hír terjesztése miatt. A lap értesülései egyébként a miniszterek találkozóját illetően igaznak bizonyultak, de a tárca szerint nem vetődött fel Görögország eurótagságának megváltozása.
A híresztelések hatására tegnap soha nem mért magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat árazása. Ez azt jelenti, hogy a görög törlesztési leállásra kínált biztosítások éves díja több mint másfél millió euró minden tízmillió euró adósság után. Ráadásul tegnap a Standard & Poor’s a befektetésre már nem ajánlott adósosztályzati kategóriába, afrikai államokkal egy sorba süllyesztette Görögországot.
– Mindeközben Görögország a 110 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomaghoz csatolt feltételrendszer lazítását kéri a hitelezőktől, az Európai Uniótól (EU) és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) – írta tegnapi számában a Die Welt. A német napilap úgy tudja, hogy a görög fél a hitelkamat további csökkentését kéri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.