Röviden

MN
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarázatra várva
Budapest. Magyarország kiáll azon kárpátaljai magyar nemzettársai mellett, akiket a honosítás ürügyén zaklatás ért, és várja Kijev magyarázatát – közölte tegnap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Martonyi János külügyminiszter megjegyezte: alapos tényfeltárásra van szükség, ami „folyamatban van”. Az LMP tegnapi közleményében arra kérte Martonyit, hogy a szerzett információkról és a tervezett intézkedésekről számoljon be a nemzeti összetartozás bizottsága következő ülésén. (MN)

Aszad előnyben?
Damaszkusz. Több szír város, így Homsz és ar-Rasztan körül is harckocsik jelentek meg tegnap kora este. Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint a felkelők központjának számító, bő egy hónapja ostrom alatt álló Deraa városa már nem tud sokáig ellenállni. Franciaország célzott szankciókat akar az Európai Unió részéről – mondta Alain Juppé külügyminiszter. Emberjogi szervezetek szerint Szíriában eddig mintegy hatszázan haltak meg. (MTI)

Kitolt ultimátum
Tripoli. A líbiai kormány meghosszabbítaná a miszrátai felkelőknek adott ultimátumot, amely kedd éjfélkor járt le. Leon Panetta, a CIA igazgatója szerint Moammer el-Kadhafi túlélte a lakóhelye elleni vasárnapi légitámadást. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) egyelőre három letartóztatási parancs kiadását fogja kérni a Líbiában elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt – jelentette be tegnap Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze. (MTI)

Ünnepelt egyezség
Kairó. Megkezdődött tegnap a palesztin megbékélő egyezmény ünneplése Egyiptomban, noha a Fatahot vezető Mahmúd Abbász és az iszlamista Hamász feje, Háled Mesaal helyett egyelőre csak a szervezetek második emberei szentesítették a szerződést, amit már minden palesztin frakció képviselője aláírt. (MTI)

Bahreini orvosok bíróság előtt
El-Manáma. Az egyik bahreini kórház 24 orvosát és 23 ápolónőjét állítják katonai bíróság elé a hatóságok, amiért segítették a síita felkelőket a márciusi zavargások során. A főváros legnagyobb kórházának, a Szalmánijának a dolgozóit azzal vádolják, hogy „a rezsim erőszakos megdöntésére buzdítottak”. (MTI)

Orosz aggodalom
Moszkva. Aggodalmát fejezte ki az orosz külügyminisztérium a Romániába telepítendő amerikai elfogórakéták miatt. Moszkva ezért jogi garanciákat szeretne arra, „hogy a rakétavédelmi rendszerek európai telepítése nem irányul az orosz nukleáris erők ellen” – olvasható a nyilatkozatban. (MTI)

Kaszpi gáztartalék
Moszkva. A Kaszpi-tenger kontinentális talapzatán 3 milliárd tonnányi kőolaj és több mint 3000 milliárd köbméter földgáztartalékot tártak fel – közölte tegnap Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes, aki szerint ezek a források a térség jövőbeni gazdasági felvirágzásának alapjául szolgálhatnak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.