Röviden

Karczag Eszter
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EU–Kína-párbeszéd Budapesten
Brüsszel. A jövő héten Budapesten rendezik az Európai Unió és Kína közötti „stratégia párbeszéd” következő fordulóját. Az ülésen az EU-t Catherine Ashton, Kínát pedig Taj Ping-kuo (Dai Bingguo), a kínai elnök külpolitikai főtanácsadója fogja képviselni. Utóbbi pénteken Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfővel találkozik. (MTI)

Tizenkét év börtön a volt miniszternek
Kairó. Korrupcióért, pénzmosásért és törvénytelen meggazdagodásért 12 évi börtönre ítélte egy kairói bíróság tegnap Habíb el-Adli volt egyiptomi belügyminisztert. Ez az első börtönbüntetést kiszabó ítélet a népi lázadással február 11-én megbuktatott Hoszni Mubarak elnök kormányzatának egy magas rangú tagja ellen. Az egyiptomiak által gyűlölt korábbi miniszter ellen folyik egy másik per is, amelyben ha bűnösnek találják, akár halálra is ítélhetik. (MTI)

Iraki merénylet
Hilla. Öngyilkos merényletet követtek el tegnap az iraki Hillában egy rendőrőrs ellen. A támadás műszakváltáskor történt, emiatt magas az áldozatok száma: legalább 21 rendőr meghalt, 75 megsebesült. Ez már a második nagyobb merénylet Irakban azóta, hogy egy amerikai kommandó hétfőn Pakisztánban végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjével. Az irakiak arra számítanak, hogy a szervezet iraki ága megpróbál majd bosszút állni, bebizonyítandó, hogy még mindig veszélyes a vezér halála ellenére. (MTI)

Netanjahu optimista
Párizs. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Nicolas Sarkozy francia elnökkel folytatott megbeszélése után közölte, Sarkozy támogatja azon követelését, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt zsidó államként. „Amit hallottam Sarkozy elnöktől, az az volt, hogy (a palesztinoknak) el kell ismerniük Izraelt a zsidó nép államaként” – mondta Netanjahu. Az izraeli kormányfő megjegyezte, előző nap hasonló dolgokat hallott Nagy-Britanniában, ahol David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyalt. (MTI)

Slotáék plakátja
Pozsony. Magyarellenes óriásplakátokkal borzolja a kedélyeket Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt. A Magyar Koalíció Pártja provokációnak minősítette és elítélte az akciót. Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint a nacionalista párt napokban kihelyezett méretes reklámtáblái öles betűkkel hirdetik szlovákul: „Hazánkban ne legyünk idegenek!” A főfelirat alatt pedig ez olvasható: „Nem akarunk a Felvidéken
élni!” (MTI)

Szavaztak a britek
London. Országos népszavazást tartottak tegnap Nagy-Britanniában – 36 éve először. A referendum a kisebb pártok, közöttük a koalíciós tag liberális-demokraták, de a Munkáspárt által is támogatott alternatív választási rendszerre való áttérésről szólt. David Cameron kormányfő szerint a győzelem katasztrófa lenne, a referendum a felmérések szerint 60:40 arányban elbukik. (K. E.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.