Röviden

MTI
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor Macedóniában
Szkopje. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap megbeszéléseket folytatott Nikola Gruevszki macedón kormányfővel, és Gjorge Ivanov elnökkel. Orbán biztosította őket: Magyarország az EU soros elnökeként mindent megtesz, hogy mielőbb megkezdődhessenek az uniós csatlakozási tárgyalások. Macedónia 2005 óta tagjelölt, a folyamatokat a Görögországgal folytatott névvita akadályozza. (MTI)

Finn egyezkedés
Helsinki. Az euroszkeptikus Igazi Finnek pártja kivonul a kormányalakítási tárgyalásokról, mivel nem ért egyet a Portugáliának nyújtandó uniós segélycsomag tervével, amelyet a két másik finn párt – a konzervatív és a szociáldemokrata – támogat. (MTI)

Lelőtt tüntetők
Szanaa. Tegnapra virradóan – helyi egészségügyi források szerint – újabb tíz tüntető esett áldozatául a jemeni biztonsági erők csapásainak. Az éjszakai tiltakozásokon továbbra is Ali Abdullah Száleh államfő távozását követelték a tüntetők, akik korábbi megmozdulásaik színhelyéről – a Változás terén február 21-e óta tüntettek – a kormánypalotához indultak. Szerda óta közel húsz fő vesztette életét Jemenben. (MTI)

Megmutatta magát Kadhafi ezredes
Tripoli. A NATO tegnap hajnalban újabb légicsapást mért Líbia fővárosára, a célpont ismét Moammer Kadhafi főhadiszállása volt. Néhány órával korábban az állami televízióban – majdnem két hét után először – felvételeket mutattak Kadhafiról, aki egészségesnek tűnt. Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai átmeneti nemzeti tanács vezetője tegnap Londonban tárgyalt David Cameron kormányfővel és William Hague külügyminiszterrel is a lázadók támogatásáról és a tanács londoni állandó képviseletéről. (MTI)

Putyin népfrontja
Szocsi. A Vlagyimir Putyin orosz kormányfő által meghirdetett Összoroszországi Népfront jelöltjei az Egységes Oroszország Párt listáján a párttal közös programmal indulnak a decemberi parlamenti választásokon – jelentette be a miniszterelnök tegnap Szocsiban, az új szervezet első aktívaértekezletén. Megfigyelők szerint a szövetség létrejötte az Egységes Oroszország Párt népszerűségvesztésének köszönhető. (MTI)

Öt év börtön Demjanjuknak
München. Öt év börtönre ítélte a müncheni tartományi bíróság tegnap a náci háborús bűncselekményekkel vádolt John Demjanjukot, de 91 éves életkora és gyenge egészségi állapota miatt azonnal elengedték. A férfi állítólag 1943-ban a sobibóri náci haláltábor őreként szolgált. Demjanjuk mindvégig tagadta bűnösségét, ennek ellenére az első helyen állt a Simon Wiesenthal Központ még életben lévő náci háborús bűnösök nevét tartalmazó listáján. Az ukrán születésű férfit Izraelben halálra is ítélték, majd bizonyítékok híján felmentették. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.