Röviden

MN
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Weimar: bővülő Bauhaus-múzeum
Többszörösére nőtt a fordulat éve óta a weimari Klasszika Alapítvány Bauhaus-gyűjteményének állománya. A XX. század egyik legfontosabb, 1919-ben létrejött művészeti irányzatának történetét dokumentáló anyag 1990 óta több mint kilencven százalékban alapítványokon keresztül, ajándékozás vagy a Bauhaus-családok nemzetközi hálózatának hoszszú távú kölcsönzései révén gyarapodik. A Bauhaus több magyar tagja, például Weininger Andor, Pap Gyula műveivel is gazdagodott a gyűjtemény, amelynek vezetői úgy tervezik, hogy a Bauhaus alapításának századik évfordulóját 2019-ben már az új, a mostaninál tágasabb múzeumban ünnepelik meg. (MN)

Marton László önportréja Hévízen
Marton László Kossuth-díjas szobrászművész születésének 85., halálának második évfordulója alkalmából Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár felavatta Hévízen a művész
önportréját. A Hévíz Galéria szoboravatóval egybekötött névadó ünnepségén közreműködött a Musica Antiqua együttes. A kiváló és érdemes művész címmel is kitüntetett, háromszoros Munkácsy-díjas szobrászművésznek tíz alkotása áll a város közterein, többek között Széchenyi István, Deák Ferenc és Kodály Zoltán mellszobra. (P. Sz. E.)

Síremlék Bujtor Istvánnak
Május 5-én lenne 69 éves Bujtor István színművész, rendező, a Veszprémi Petőfi Színház egykori igazgatója; csütörtökön délelőtt 11 órakor avatják fel síremlékét, Melocco Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész alkotását a balatonszemesi temetőben. A síremlékavatáson beszédet mond Németh Miklós volt kormányfő. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.