Röviden

MN
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csángó hazatérés emléknapja a Várban
Hetven évvel ezelőtt tértek haza Magyarországra a bukovinai csángók. Az évforduló alkalmából Emelt fővel 1941–2011 címmel emléknapot rendez a budai Várban a Bukovinai
Székelyek Országos Szövetsége a budavári és az érdi önkormányzat támogatásával.
A program délben a Nagyboldogasszony-templomban
hálaadó szentmisével kezdődik, koszorúzással folytatódik gróf Hadik András szobránál, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában archív felvételekből nyílik kiállítás, konferenciát, koncertet rendeznek,
és szabadtéri folklórműsort is bemutatnak. (P. Sz. E.)

Az Angyali üdvözlet szegedi albumban
Impozáns, több mint százharminc fotót tartalmazó album jelenik meg a Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő legendás reneszánsz táblaképről, a Giorgio Vasari által festett Angyali üdvözletről.
A csaknem százötven oldalas kiadványban tizenkét szerző elemzi a festmény történetét, a mű múzeumba kerülésének históriáját. Az Angyali üdvözlet egykoron a szegedi Zsótér család birtokában volt, a reneszánsz művet bemutató könyv most a Zsótér leszármazott, Heumann Erzsébet mecénási támogatásának köszönhetően lát napvilágot.
A táblakép a második magyarországi közgyűjteményben őrzött Vasari-mű. A festményei mellett kortársairól írt életrajzai miatt is híres Vasari alkotása 1925-ben hagyatékként került a szegedi múzeum birtokába. (Sz. P. E.)

Kertész Imre átvette Párizs kitüntetését
Párizs városa legmagasabb kitüntetését, a Grande médaille de Vermeilt (Vermeil-nagyérem) adományozta Kertész Imre írónak Bertrand Delanoe főpolgármester „a hála, a csodálat,
a bizalom és a remény jeleként”. A Nobel-díjas szerző csütörtökön vette át a rangos elismerést a párizsi városházán. Az ünnepségen megjelentek a magyar külképviselet és a kulturális intézet képviselői. Bertrand Delanoe méltatásában arról beszélt, hogy a mai változó társadalomban a kultúrára és azon belül is az irodalomra olyan referenciaként van szükségünk, amely segít megérteni a világ történéseit. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.