Röviden

MN
2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vége a szíriai szükségállapotnak
Damaszkusz. Megszüntette tegnap Bassár el-Asszád szíriai elnök az országban fél évszázada érvényben lévő szükségállapotot, ellenzéki vezetők szerint azonban a változáshoz elengedhetetlen az igazságszolgáltatás reformja és a biztonsági erők megzabolázása. Mindeközben katonai alakulatok érkeztek Homsz városába, felkészülve a mai ima után várható megmozdulásokra, amelyeken továbbra is a Baasz párt ellen és bebörtönzött társaik szabadon bocsátásáért tüntetnek. (MN)

Száleh ajánlata
Szanaa. Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára, Abdel-Latíf az-Zajáni kompromisszumot ajánlott Ali Abdalláh Száleh jemeni elnöknek. Szálehnek nem kell bíróság elé állnia, ha egy hónapon belül lemond. A tervek szerint a lemondás után két hónappal választásokat tartanának. (MN)

Kínai hackerek az emberi jogok ellen
Peking. Kínaiak törték fel a Change.org amerikai emberi jogi internetes portált. Az oldal közleménye szerint a támadás válasz lehet arra a petícióra, amelyet az oldalon 94 ezer ember írt alá Aj Vej-vej (képünkön), a két hete őrizetbe vett ellenzéki művész szabadon bocsátásáért. (MN)

Aggasztó sajtótörvények
Bécs. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet figyelmeztette Bulgáriát, hogy az elnöki aláírásra váró büntető törvénykönyvi reform veszélyezteti a sajtó szabadságát. A szervezet levelében többek között társadalmi konzultációt szorgalmazott. (MTI)

Rivalizáló béketervek
Washington. A New York Times szerint diplomáciai versenyfutás kezdődött az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök között azért, hogy melyikük terjeszt elő új javaslatokat az izraeli–palesztin tárgyalások újraindítása érdekében. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.