Röviden

MTI
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fideszes győzelmek
Deák Lajosné (Fidesz) nyerte a Székesfehérvár 11-es választókerületében megtartott vasárnapi időközi önkormányzati választást, amit az ugyancsak fideszes Bezzegi Pál halála miatt írtak ki. A kormánypárt jelöltjére az 1479 érvényes szavazat több mint felét, 783-at adták le, míg az MSZP-s jelöltre csak 405-öt, a jobbikos indulóra 123-at. Eközben a hajdú-bihari Sárrétudvari polgármesterévé Kiss Tibort (Fidesz) választották meg vasárnap. Ő a szavazatok 44,2 százalékát szerezte meg. (MTI)

Vörösiszap: az állam kártalanít
Módosult a katasztrófaelhárítási célelőirányzat felhasználásáról szóló rendelet, amelynek terhére készpénzben térítik meg a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa sújtotta családoknak a konyhakertjeikben, haszonállataikban, gépjárműveikben és ruhaneműikben keletkezett kárát. Az állam a károkozó helyett vállalja a lakosság kártalanításának, a védekezésnek és a helyreállításnak a költségét. Az új rendelet alapján természetes személyek háztartási ingóságaira egymillió forint adható (amitől indokolt esetben a belügyminiszter az értékhatáron túli eltérést is engedélyezheti), a belterületi mentesítés során megrongálódott kerítések helyreállításáért pedig legfeljebb 300 ezer forintot fizet az állam. (MTI)

Hét beadvány
Eddig hét beadvány érkezett az Alkotmánybíróságra (AB) a semmisségi törvény ellen. Az elsőt az MSZP nyújtotta be, majd közösen a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért, azután a Belügyi és a Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, egy magányszemély és legutóbb áprilisban, illetve május elején a Pesti Központi Kerületi Bíróság három bírája. Az Országgyűlés március elején szavazta meg a semmisségi törvényt, amely alapján semmisek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő erőszakos cselekményekkel kapcsolatos ítéletek, amelyek kizárólag rendőri jelentésen vagy tanúvallomáson alapulnak. (MTI)

Vasárnapig kérhető kompenzáció
A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak május 15-ig pótlólag leadhatják munkáltatójuknak igénylésüket a januárban életbe lépett adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló kompenzációra – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium. A jogszabályi feltételek teljesülése esetén 2011. január 1-jéig visszamenőleg válik jogosulttá a kompenzációra, azon hónapokra is, amikor kompenzációban nem részesült. A 2011. május 15-e utáni, késedelmes leadás után a kompenzáció visszamenőleges érvényesítésére nincs lehetőség. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.