Saját városait ostromolja Aszad

Folytatódik a március óta tartó kormányellenes felkelések véres leverése Szíriában, Bassár el-Aszad erői jelenleg is több várost tartanak ostrom alatt. A kormány szerint Deraa és Bánjász már nem jelent fenyegetést, jelenleg Homsz a fő célpont. A közép-szíriai város vasárnap óta ostrom alatt áll, tegnap hajnalban heves tűz alá került az egyik lakónegyede. Az ENSZ elítéli a felkelésekre adott agresszív választ és a segélyek feltartóztatását.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ötödik napja áll ostrom alatt a figyelem középpontjába került Homsz. Helyi lakosok szerint víz, áram és orvosi szolgáltatás nélkül; a mentési akciókat továbbra is korlátozzák a biztonsági erők. Tegnap kora hajnalban harckocsikkal lőtték az ország harmadik legnagyobb városának több lakónegyedét, köztük Báb-Amrót is, és állítólag több száz géppuskákkal felfegyverzett katona nyomult be a körzetbe. Egy szemtanú szerint tankok özönlötték el a várost, amelyet három-négy zónára osztva tart szigorú ellenőrzés alatt a hadsereg. A hivatalos szíriai álláspont szerint Bánjászban csökkent a fenyegetettség, ezért kedd este mintegy háromszáz tüntetőt engedtek szabadon – a fiatal lázadók közül továbbra is nagyjából kétszázan raboskodnak a város börtönében –, és a közműszolgáltatásokat is visszaállították. Helyszíni beszámolók szerint a tankok száma nem utal enyhülésre, és a fogvatartottak is egyre többen vannak. Emberi jogi csoportok szerint több ezren kerülhettek börtönbe a felkelések kezdete óta; a halálos áldozatok száma 600– 800 között lehet.
Tegnap több, a korábban ostromolt Deraa környékén fekvő várost is megtámadott a hadsereg, és állítólag – az eddig nagyjából nyugodt – Damaszkusz nyugati városrészét is lezárták. Az ENSZ diplomatái úgy tudják, hogy a nemzetközi nyomás miatt Bassár el-Aszad elnök letett azon – általánosan abszurdnak vélt – tervéről, hogy helyet pályázzon meg országának a világszervezet emberi jogi bizottságában, ám ezt az értesülést egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára tegnap felszólította Aszadot, hogy hallgasson a reformot és szabadságot követelőkre, és azonnal hagyjon fel a békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakkal és a tömeges letartóztatásokkal. A főtitkár hozzátette: nagyon csalódott, hogy Szíria még mindig nem engedte be az ENSZ segélyküldeményét és képviselőit Deraába. A BBC hírportál információi szerint jelenleg nyolc város van körbezárva, ám külföldi újságírók továbbra sem mehetnek Szíriába, ezért lehetetlen igazolni a különböző híreket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.