Súlyos bírság a bankoknak

Hírösszefoglaló
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen ötvenmillió forintos bírságra számíthatnak azok a bankok, valamint a pénzintézeteknél személyi és vagyonvédelmet ellátó vállalkozások, amelyek fennakadtak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) első negyedévi átfogó munkaügyi ellenőrzésén. Mint arról a távirati iroda beszámolt, az akciók összesen 379 foglalkoztató 6829 munkavállalóját érintették, a vizsgálatok fókuszában az ország több pontján telephellyel rendelkező kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és a fiókjaik őrzésével megbízott munkáltatók álltak. A hatóság a munkáltatók 61 százalékánál, a munkavállalók 32 százalékát érintően állapított meg szabálytalanságokat. Ezek alapján kétszáz bírsághatározatot hoztak. A magasnak számító várható büntetéseket az indokolja, hogy a jogsértések jelentős része súlyos szabályszegésnek minősül.
A pénzintézeteknél többek között a munkaidő-nyilvántartás és beosztás hiányával vagy nem szabályszerű vezetésével, a szabadságra vonatkozó előírások megszegésével találkoztak leggyakrabban a felügyelők. Volt példa a napi 12 órát meghaladó munkavégzésre is, ami a napi munkaidő megengedett legmagasabb mértéke, és nem léphető túl. A bankok védelmét ellátó cégeknél gyakran előfordult, hogy az alkalmazottakat munkaszerződés és bejelentés nélkül vagy a részmunkaidős bejelentés mellett heti negyven órában foglalkoztatták. A teljes személyi állomány mögött gyakori a cégváltás, amelynek során a munkavállalók változatlanul ugyanabban a bankfiókban, változatlan munkaidő-beosztásban, ugyanazon formaruhában dolgoznak, de a „fejük felett” a munkáltatók folyamatosan változnak. Rendszeres időközönként új gazdasági társaságokat hoznak létre, majd az előző cég teljes személyi állományát átjelentik az új társaságba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.