Szakértők erősítették a vádat

Elkövette volna a tervezett gyilkosságokat tavaly Somogyi Ábel, bár a fiatalember nem elmebeteg, de személyiségzavaros – vallották tegnap szakértők az ellene indított büntetőperben. A vádlott szerint betegsége miatt keletkezhettek az őt terhelő nyomozási iratok az ügyében.

Csibra Tibor
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők véleménye szerint elkövette, illetve elkövethette volna a terhére rótt bűncselekményt Somogyi Ábel, akinek számlájára írja az ügyészség, hogy tavaly huszonkét emberrel akart végezni egy budapesti bevásárlóközpontban. Tanúk és igazságügyi szakértők meghallgatásával folytatódott tegnap a volt diák büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, a fiatalembert a Fővárosi Főügyészség több emberen elkövetett, sokak életét veszélyeztető emberölés kísérletével vádolja. Mint arról beszámoltunk, Somogyi Ábel nem követte el tettét, de a nyomozó hatóságok számos olyan bizonyítékot mutattak be ellene, amelyek szerint a jogászhallgató vérengzésre készült. Ilyenek a Somogyi által írt korábbi internetes napló, különféle hozzászólásai a fórumokon, beteges vonzódása a külföldi iskolai gyilkosságok elkövetőihez, illetve az, hogy engedéllyel fegyvert vásárolt és azzal rendszeresen gyakorolt egy lövészklubban.
A tegnap nyilatkozó három elmeszakértő megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint Somogyi Ábel nem elmebeteg, de személyiségzavaros, s ha mostanában szabadulna előzetes letartóztatásából, indokolt lenne elhelyezése egy pszichiátriai intézetben. A szakemberek a nyomozáskor is megvizsgálták a vádlottat, s indulatosnak írták le, amikor a perben tárgyalt bűncselekményekről kérdezték. A fiatalember számláján garázdaság is szerepel, mert korábban többször megverte anyját és nagyanyját.
A kényszerintézkedés már vélhetőleg a vádlottat is megviselte, korábbi rendszeres, főképp a büntetőeljárást, illetve a hatóságokat bíráló hozzászólásai ritkulnak.
Somogyi Ábel cukorbetegségben szenved, amelyet véleménye szerint súlyosít a fogva tartása is. Tavaly februári őrizetbe vétele után maga számolt be a nyomozóknak a tervezett merényletéről, ma már úgy véli, hogy nyilatkozatában közrejátszhatott, hogy diabétesze miatt rosszul volt, s nem volt tudatában nyilatkozata tartalmának.
Krecsik Eldoróda büntetőtanácsa tegnap egy szakorvost is meghallgatott, aki alátámasztotta, hogy az inzulinhiány vagy -többlet szélsőséges viselkedést válthat ki a hasonló betegeknél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.