Szakértőket küldtek a kettes reaktorba

Hírösszefoglaló
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először léptek be tegnap a kárfelszámolást végző szakemberek a március 11-i szökőár következtében súlyosan megrongálódott Fukusima–1 atomerőmű kettes reaktorába – írta a Kjodo. A kettes blokkban több mint két hónappal ezelőtt bekövetkezett robbanás miatt feltehetőleg az energiatermelő rendszer is megsérült, ezért a létesítmény belsejében valószínűleg magas a radioaktivitás szintje. A szakemberek feladata, hogy megállapítsák a bent uralkodó sugárzás mértékét, valamint hogy összesítsék a károkat. Kézenfekvő lenne a különleges szondákkal felszerelt robotokkal végrehajtani az adatgyűjtést, azonban az épületben rendkívül magas a páratartalom, ezért a gépek optikai lencséi bepárásodnának. A reaktorblokk átvizsgálása végeztével a technikusok következő feladata az energiatermelő egység hűtésért felelős vízvezetékrendszerének helyreállítása lesz.
A múlt héten a Fukusima–1 egyes reaktorában regisztrált adatok elemzése után a szakembereknek módosítaniuk kellett a létesítmény hűtésének rendbetételét célzó intézkedéseket, mert a vártnál nagyobbak a károk. Muto Szakae, az erőművet üzemeltető Tepco alelnöke a CNN-nek elmondta, a vízhűtést októberre tudják visszaállítani és legkésőbb jövő év januárjában végleg leállítják a reaktort.
A japán környezetvédelmi tárca tegnapi közlése szerint nemzeti parkot létesítenek Honsú sziget északkeleti részén, azon a területen, ahol a szökőár hatalmas pusztítást végzett. A tervek szerint a környék egyes részeit érintetlenül hagyják, mementót állítva ezzel az ország legsúlyosabb természeti katasztrófájának. Turistaösvényeket alakítanak ki azokon az utakon, amelyeken a helybéliek menekültek az óriási hullámok elől. A nemzeti park létrehozásától azt remélik, hogy vonzza majd a turistákat, és növeli majd a foglalkoztatást a térségben.
Tajvanon kedden egy, a Japánban bekövetkezett nukleáris katasztrófához hasonló helyzetet szimuláltak a hatóságok. A gyakorlatok végeztével Ma Jing-zsou elnök megígérte, a lehető legbiztonságosabban működtetik az ország három atomerőművét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.