Százados

György Zsombor
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Véderő Egyesület 2007-ben alakult meg, de a következő évben kettészakadt a szervezet. Az Eszes Tamás vezetésével létrejött katonásabb alakulat Véderő Honvédei Nemzeti Felszabadító Front néven tevékenykedett tovább, a másik, inkább elméleti, ideológiai kérdésekre összpontosító ág lényegében eltűnt. Hivatalosan már nem Eszes a parancsnok, de a gyakorlatban minden jel szerint továbbra is ő irányít „századosként”.


Kemény, fegyelmezett, szorgalmas ember, avagy náci eszméket valló provokátor az állítása szerint Gyöngyöspata polgármesteri székéért induló Eszes Tamás? A Véderő századosa korábban volt szakács, cukrász, vagyonőr, halász és karateedző. Azt mondja, sosem tört politikai babérokra, de ha kell, kész a rendteremtésre.
Vagyis véderős vagy jobbikos polgármestere lehet július 17-étől Gyöngyöspatának. Tábi László, a község korábbi első embere egészségi okokra hivatkozva mondott le, miután a hevesi településen kitört a botrány. Nem cáfolta, hogy döntésében szerepet játszott a faluban az elmúlt időszakban kialakult feszültség.
A negyvenhat éves Eszes Tamás a Véderő vezetőjeként a semmiből robbant be a köztudatba, ahol egyszerre lett ő cigányokat üldöző náci, illetve a derék hazafi, aki végre megteszi azt, amiről mások csak beszélnek.
Gyöngyöspatán romákkal és nem romákkal beszélve két egymástól gyökeresen eltérő, de külön-külön jól körülhatárolható álláspont alakulhat ki róla. A cigányok állítják: a Véderő rasszista, náci szervezet, tagjainak a megfélemlítés, sőt polgárháború szítása a céljuk. Helyi kisebbségi elnökük, Farkas János kijelenti, akkor romlott el minden a faluban, amikor Vona Gábor, a Jobbik elnöke betette ide a lábát. Szerinte a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Betyársereg és a Véderő egy és ugyanaz, mindannyian a romák elüldözését vagy akár elpusztítását akarják. Állítása szerint próbáltak egyezkedni Eszes Tamással, de semmire sem jutottak. Mindenki más azt a kérdést teszi fel Gyöngyöspatán: miért azokat bántja most a kormány, akik végre meg akarják védeni a romák által állandó rettegésben tartott lakosokat?
– Eszem ágában sem volt politikai babérokra törni, ám annyian biztatnak, hogy végül a jelöltetés mellett döntöttem. De pártokhoz nem kötődöm – mondja Eszes gyöngyöspatai találkozónkon, alig néhány lépésre a cigánysortól.
Kétségtelen, a múlt keddi csetepaté az eddiginél is nagyobb ismertséget hozott az önjelölt katonának, amelyből, ismerve a helyzetet, könnyen előnyt kovácsolhat. Eszes „százados” alighanem tudja ezt, emberei minden érdeklődő újságírót elkísérnek hozzá, ő pedig mindenkinek szívesen nyilatkozik, csak annyit kér, hogy az igazat írják le róla. A véderős polgármesterjelölt elszánt, kemény figurának tűnik, bár néhány perc alatt nehéz eldönteni, mennyire póz vagy valós kép ez. Kezében energiaitalt tart, elnézést is kér érte, de azt mondja, öt nap alatt összesen ha hat órát aludt. Környezetünkben valaki Jack Bauert, a 24 című híres sorozat főszereplőjét véli benne felfedezni, ám szemben a Kiefer Sutherland által megformált akcióhőssel, Eszes mögött nem áll ott sem a törvény, sem az elnök.
Múltjáról faggatom. Volt szakács, cukrász, vagyonőr és karateedző, mondja, nem tagadva, hogy csaknem tízszeresen büntetett előéletű. Elárulta ezt másoknak is, talán nincs olyan tévé, ahol ne játszották volna be, amint erről beszél apró, fanyar mosollyal a szája szélén. Akad a bűnlajstromán néhány könnyű testi sértés is: ha az ember hosszú éveken át kidobó, néha elcsattannak pofonok, s ha utólag megvádolják, nehezen tudja védeni az igazát – nyugtázza kérdésemet. De mint a Hír Tv Célpont című műsorában is elhangzott, a könnyű testi sértésekkel és garázdaságokkal nem teljes a bűnlajstrom: azon adócsalás, tb-csalás, magánokirat-hamisítás is szerepel. Utóbbit azzal magyarázta, hogy sokáig külföldi autók importjával foglalkozott.
Állítja, megjárta az idegenlégiót is, de az alapkiképzést követően, az ötéves szerződés aláírása előtti utolsó pillanatokban kilépett. Nem tetszett neki a közeg, a megaláztatások, hogy szakács létére a franciák után kellett mosogatnia a nagy üstöket. Ennek valóságtartalmát szinte lehetetlen ellenőrizni, de cáfolni sincs okunk. Korzikán is járt? – kérdezem, mire kihúzza magát: ott a deszantosokat képezik ki, ő Franciaország kontinentális részén volt.
– Polgármesterként hogyan virágoztatná fel a falut, ha lehetőséget kap rá? – vetem fel. Eszes Tamás azt feleli, az érpataki modellt tartja követendő példának. A szabolcsi községben alkalmazott módszer lényege, hogy elsőnek mindig a legrenitensebb, legbomlasztóbb személyeket kell szembesíteni a törvényekkel, jogkövetésre kényszeríteni őket. Rend a lelke mindennek, vallják ott, csak erre lehet alapozni munkahelyteremtést, oktatást s minden mást is. Rend és biztonság hiányában viszont a közösség sínylődik, elhal. Eszes Tamás szerint Gyöngyöspatán is a rend megteremtése az elsődleges cél, ami a rendőrség dolga lenne. Ha ez megtörtént, következik a munkahelyteremtés, ami szerinte a mezőgazdaságban valósítható meg, ismerve a térség kedvező adottságait. Ma az itteniek nem ültetnek gyümölcsfát a kertjükbe, nem szőlészkednek, mert úgyis ellopják a termést.
– Ez a bajok gyökere, s ha ezt meg tudjuk akadályozni, jövőre meg azután újabb és újabb birtokokat ültetnek be a gazdák – véli Eszes.
Kíváncsiak voltunk arra is, mit gondolnak az önkormányzatnál a Véderő emberéről, elvégre, ha netán a szakács-karataeedző-kidobó győzne júliusban, ő költözne be a hivatal épületébe. Matalik Ferencné alpolgármester jelenleg a község első embere. Az április 27-i gyöngyöspatai sajtótájékoztatón felolvasta a település képviselő-testületének közleményét, amelyben többek között az áll, hogy „rajtunk kívül már mindenkit meghallgattak”. Kérdéseket nem lehetett feltenni neki az eseményen, így utólag próbáljuk kikérni véleményét a polgármesterjelöltekről és arról, mit eredményezhet az előrehozott választás, bármelyik aspiráns győzzön is. Matalik Ferencné annyit mond: a jelölteket nem ismeri, de bárkinek joga van megmérettetnie magát, aki úgy ítéli meg, alkalmas a polgármesteri posztra. Többet nem hajlandó hozzátenni, a beszélgetéstől elzárkózik. A hivatalban pedig rajta kívül senki sem nyilatkozhat újságíróknak. Így aligha csoda, hogy a sajtó „rajtuk kívül” csak másokat tud meghallgatni.
Némi internetes kutakodást követően kiderül, Eszes Tamás az utóbbi időben Törökszentmiklóson és Jászkiséren tartott heti több alkalommal edzéseket. Utóbbi településen a művelődési ház próbaterme adott otthont a karateegyesületnek, az igazgató, Balogh György pedig szívesen mesél arról, milyennek ismerte meg Eszes Tamást. „Tökös gyerek” – fogalmaz, aki szerinte végre meg mer tenni olyan dolgokat, amelyekről mások csak beszélnek. Próbálják befeketíteni a személyét, pedig a többség egyetért vele. Három-négy éven át folyt az edzés Jászkiséren, az igazgató szerint Eszes profi módon, eredményesen végezte a munkáját. Emellett az önkormányzat is foglalkoztatta közalkalmazottként. Megkerestük Hajdú László polgármestert, aki megerősítette, hogy Eszes Tamás valóban lakott Jászkiséren, s dolgozott is a hivatalnak.
– Bejött, támogatást kért a Kék Sárkányok nevű kempoegyesületének működtetéséhez, amelyet meg is kapott, elégedettek voltunk azzal, amit csinál – meséli a településvezető. Országos versenyekig vitte a gyerekeket, akik oklevelekkel, jó eredményekkel jöttek vissza. Az edző szeretett katonaruhában járni, de vannak így ezzel mások is, emlékezik Hajdú László. Ezenkívül semmi furcsát nem tapasztaltak, rosszat nem tud mondani róla a polgármester. Balogh György művelődésiház-igazgató szavai szerint az edzések a múlt nyáron maradtak abba, mivel tudomása szerint Eszesnek egyre több anyagi gondja lett. Norvégiába ment egy halászati céghez, onnan tért vissza nemrég, szemlátomást lefogyva. Az igazgató szerint az edző értett a gyermekek nyelvén, tisztességes, kemény embernek ismerték meg, aki szigorúan megkövetelte a fegyelmet.
Eszes gyakran meséli, hogy Szolnokon a hétdanos mestertől, Furkó Kálmántól sajátította el a harcművészet alapjait. A nyugalmazott ezredest is megkerestük, aki utánanézett régi papírjai között, de azt mondta: Eszes Tamás nevű tanítványa sosem volt.
Gyöngyöspatán továbbra is sokan tartanak az etnikai villongásoktól. A romák náciveszélyt látnak, éjszaka rájuk törő milíciáktól félnek, a magyarok attól, hogy a rendőrök elvonulása és a figyelem tompulása után minden ott folytatódik, ahol félbeszakadt, nem lesz nyugtuk a tolvajoktól, az agresszív cigány gyerekektől. A Jobbik várhatóan Juhász Oszkárt jelöli polgármesternek, akinek a kisgyermekét korábban úgy megverték az iskolában, hogy kórházba került. (Ezt az értesülést a Jobbik gyöngyösi irodájában is megerősítik.) Ő is keménykezű vezetést ígér.
Gyöngyöspatán a többség nagyon is valóságos probléma orvoslását várja a két radikális jelölttől. A keménykezű vezetéstől. Persze kérdés, hogy pusztán ettől valóban szebb lesz-e a jövő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.