Szelídség és karizma

Munkatársunktól
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi évtizedek egyszerre legszelídebb és legerősebb pápája volt II. János Pál; ebben azóta sem talált követőre – mondta tegnap Orbán Viktor. A magyar kormányfő a magyar köztelevízió Katolikus krónika című műsorának adott nyilatkozatában elmondta, nemcsak a saját posztján vagy hivatásában, hanem a világ vezetésére vagy nemzetek vezetésére vállalkozó emberek körében sem nőtt fel azóta senki, aki a szelídségből fakadó erőt olyan hatékonyan és meggyőzően tudta volna bemutatni és képviselni az emberek között, mint II. János Pál.
Orbán Viktor úgy véli, a hat éve elhunyt volt katolikus egyházfő a „Ne féljetek!” üzenet pápájaként vonul be Közép-Európa és a kereszténység történetébe. Mint az MTI által is idézett magyar kormányfő elmondta, ez az üzenet „ott és akkor” fontos, lényeges, történelemváltoztató erejű volt. Orbán Viktor szerint nem is lehetett volna ennél biztatóbbat mondani a rab nemzetek számára, a vasfüggöny keleti oldalán élő népeknek. A „Ne féljetek!” egyszerre jelenti azt, hogy ne féljetek az emberi gyarlóság és a megkísértés legnehezebb pillanataiban sem, ne féljetek a politikai elnyomástól sem, ne féljetek önmagatoktól sem, engedjétek magatokhoz Krisztust – mondta a miniszterelnök. Arra a kérdésre, miért tartja fontosnak, hogy ott legyen a boldoggá avatáson, azt válaszolta: ott volt a temetésen is, ami a bűnbocsánat érzésével azonos erővel hatott rá. „Abban bízom, hogy valamivel jobb emberként jövök vissza, mint ahogy elmegyek erre a boldoggá avatási szertartásra” – zárta szavait a kormányfő.
II. János Pál boldoggá avatása nem volt gyors vagy korai – mondta Seregély István, a Rómába érkezett háromszáz fős magyar zarándokcsoport vezetője. Az egri érsek szerint a néhai pápa nem egyszerűen példakép volt, hanem karizmatikus ember, aki vonzotta a fiatalokat és időseket egyaránt, a világ minden népével, a világ minden kultúrájával megtalálta a kapcsolatot, és tudta, hogy annak, akit a vasfüggöny mögé zárt népek neveltek fel papnak, az volt a feladata, hogy ott maradjon és vállalja népe sorsát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.