Szerbiai küldött Pristinában

Sebestyén Imre
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összecsaptak a rendőrökkel azok a tüntetők, akik Boriszlav Sztefanovicsot várták első pristinai látogatásán. Első ízben fordult elő, hogy a függetlenné vált Koszovó fővárosába látogatott egy belgrádi tisztségviselő. Boriszlav Sztefanovicsot, a Koszovó-párbeszéd szerb küldöttségvezetőjét Koszovóban előzőleg csak egy kisebb tüntetés várta és egy kisebb incidens is történt, amikor csomagolóanyagot dobtak az egyébként rendőrségi kísérettel haladó gépkocsijára. A látogatás munkajellegű, s azokról a témákról volt szó, amelyek a brüsszeli tárgyalásokon is napirenden voltak. A belgrádi vendég találkozott az Ibartól délre eső szerb kisebbség képviselőivel is. Mint Belgrádban hangoztatják, a pristinai vizit semmiképpen sem jelenti Koszovó elismerését. Hozzájárul azonban a térség feszültségeinek az enyhítéséhez, ami egyébiránt az uniós csatlakozást is szolgálja.
Ugyancsak javítja a térség politikai hangulatát a boszniai Szerb Köztársaság elnökének döntése, hogy a jó szándék kinyilvánításaként „elhalasztják” a népszavazást, amely közvetve ugyan, de az entitás függetlenülését segítette volna elő. Referendum helyett tárgyalnának. Milorad Dodik visszakozását Banja Luka vereségeként értékelik a Valentin Inzko nemzetközi főképviselővel folytatott politikai kötélhúzásban. Dodikék már Belgrádban sem találtak támogatásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.