Szigorított rendfenntartás

Bodacz Balázs
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járőröznek. Tovább járőröznek a csendőrség tagjai Tiszavasváriban a helyi képviselő-testület legutóbbi döntésének értelmében – adta hírül a Keletpress Hírügynökség. A jobbikos többségű testület által meghozott rendelet szerint a csendőrök tovább végezhetik munkájukat a településen. Fülöp Erik (Jobbik) polgármester az ülésen azt mondta, a csendőrök – elnevezésüktől függetlenül – továbbra is egyszerű városőrök, akik nem kívánják egy hatóság jogköreit sem elvonni, sőt, keresik az együttműködés lehetőségét a rendőrséggel – olvasható a hírügynökség tájékoztatójában.


Az Országgyűlés tegnap elfogadta a polgárőr- és a szabálysértési törvény módosítását, ennek eredményeképpen szigorodik a közterületi rendfenntartás ellátásának szabályozása. A gyeplőt – nem is nagyon titkolt céllal – az önjelölt rendfenntartó szervezetek megjelenése miatt tartotta szükségesnek szorosabbra húzni a kormányoldal. Az elfogadott szöveg egyebek mellett tartalmazza, hogy polgárőr-szervezetnek kizárólag büntetlen előéletű tagja lehet, a helyi egyesület csak a bejegyzés szerinti településen működhet, nem viselhet hatóságéhoz vagy betiltott társadalmi szervezetéhez hasonló formaruhát. Rögzítették azt is, hogy a szolgálati járművön kizárólag a „POLGÁRŐRSÉG” felirat szerepelhet. A törvény kimondja, hogy a polgárőr gázspray-t tarthat magánál, valamint azt is, hogy az országos polgárőrnap július első szombatja, a polgárőrök védőszentje pedig Szent László.
A szabálysértési törvény is módosult, ennek nyomán tartalmazza azokat a korábban ismertté vált rendelkezéseket, amelyek az „egyenruhás bűnözés” kapcsán már szerepeltek a Tisztelt Ház asztalán. Eszerint „ha a polgárőr a polgárőrségről szóló törvény rendelkezéseinek megszegésével látja el a polgárőrség törvényben meghatározott feladatait, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”. Ilyen mulasztás, ha a fent említetteken túl a polgárőr nem működik együtt a rendőrséggel vagy a törvényben megnevezett más hatósággal. Szintén bekerült a szabálysértési törvénybe az a már ugyancsak ismert rendelkezés, amely szerint „aki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”. A Ház döntött a módosítás sürgős kihirdetéséről; a jogszabályok az államfői szignó megszületése utáni napon lépnek hatályba.
A Jobbik élesen kifogásolja a szigorításokat, a párt szerint ugyanis a kormány a „társadalom immunreakciói” nyomán létrejött szervezeteket lehetetleníti el, amely „egyet jelent a bűnözők pártolásával”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.