Szinte mindenkit felvettek a középiskolákba

2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középfokú oktatási intézménybe jelentkező diákok 96,2 százalékát felvették valahová a rendes felvételi eljárás során – közölte az Oktatási Hivatal. Az iskoláknak múlt szerdáig kellett értesíteniük a fiatalokat, hogy felvették vagy elutasították őket. Ezzel lezárult az általános felvételi eljárás, amelynek célja, hogy a tanulók – ha megfelelnek az adott iskola által támasztott felvételi követelményeknek, és egyben a felvehető létszámkereten belül vannak – oda nyerjenek felvételt, ahová a leginkább szeretnének bejutni. Az általános felvételi eljárásban 91 580 nyolcadik évfolyamos, 6220 hatodik évfolyamos és 3355 negyedik évfolyamos tanuló vett részt, utóbbiak a hat-, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokba felvételiztek.
Az idei felvételi eljárásban a nyolcadikos tanulók 96,2 százaléka felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe. A felvettek 75,6 százaléka az általuk megjelölt legelső helyre, 89 százalékuk az első két hely valamelyikére jutott be. Azok, akiket most nem vettek fel, tegnaptól a rendkívüli felvételi eljárás során próbálkozhatnak újra. Az Oktatási Hivatal honlapján teszi majd közzé azoknak a középiskoláknak a listáját, amelyek a rendes eljárás során nem tudták feltölteni a létszámot, ezért a rendkívüli felvételi eljárással is be lehet hozzájuk kerülni. Az új eljárásban a gyerekeknek már egyénileg kell intézniük a jelentkezéseket. A tanköteles korú tanulóknak az esetlegesen újabb sikertelen felvételi ellenére is kötelező az iskolaválasztás. Nekik a körzetben illetékes, kötelező felvételi feladatot ellátó középfokú iskolába kell majd járniuk, amiről az általános iskola tájékoztatja a diákot. A tankötelezettség teljesítését az illetékes települési önkormányzat jegyzője kíséri figyelemmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.