„Szovjet” visszaesés a jégkorong-vb-n

Munkatársunktól
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „szovjet” hoki térvesztéseként is értékelhetjük a Szlovákiában zajló jégkorong-világbajnokság első szakaszát. A csoportkört ugyanis Lettország és Fehéroroszország is utolsóként zárta a maga négyesében, ezért a folytatásban a bennmaradásért játszik. Ennek érdekében az első lépést tegnap a beloruszok az osztrákok elleni 7-2-vel tették meg, a lettek viszont 5-2-re kikaptak a szlovénektől. Ám ha e két csapat végül jövőre is a legjobbak között folytathatja, akkor is szembetűnő az átrendeződés. Pedig nem is olyan régen, 2006-ban még öt egykori szovjet utódállam – Oroszország, Lettország és Fehéroroszország mellett Ukrajna és Kazahsztán – is részt vett a vb-n.
Skandináviában viszont tovább erősödik a hoki, ennek csalhatatlan jeleként Svédország mellett Dánia és Norvégia is bejutott a középdöntőbe; utóbbival pedig néhány éve még többször is csatáztunk a divízió I-ben. S ma már azon sem kapja fel senki sem a fejét, hogy Franciaország is tagja a legjobb tizenkettőnek. Az viszont már egyértelműen meglepetésként hatna, ha a dán, norvég, francia trióból bármelyik is becsúszna a legjobb nyolc közé, az egyenes kieséses ágba.
Két-két csoport összevonásából újabb kettőben tegnap óta már a középdöntőben zajlanak a küzdelmek. A hozott pontszámokat figyelembe véve az alábbi alapokról,
E csoport: 1. Csehország 6 pont
(8-1), 2. Németország 6 (6-3), 3. Finnország 3 (6-3), 4. Oroszország 3 (4-5), 5. Szlovákia 0 (6-8), 6. Dánia 0 (1-11); F csoport: 1. Kanada 5, 2. Svédország 4, 3. Svájc 3 (4-4), 4. Egyesült Államok 3 (6-8), 5. Norvégia 2, 6. Franciaország 1. A tegnapi két felsőházi meccs eredménye: Oroszország–Dánia 4-3, Norvégia– Svájc 3-2. Izgalmat elsősorban az jelent majd, hogy a házigazda szlovákok bejutnak-e a negyeddöntőbe. Ma és holnap eldől a kérdés, hiszen Satanék előbb a csehekkel, majd a finnekkel játszanak. A finneket mindenképpen meg kellene verniük, de nem biztos, hogy ez a siker elég a boldogulásukhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.