Szponzorálva

Fehér Béla
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a mű. Nem mondom, hogy a nagy mű, mert lehet, hogy nem nagy, de műnek mű. Elkészülhetett volna előbb is, évek óta ugrásra készen vártam, hogy mondataimat papírra vessem, de a hideg szívű társadalom hibájából nem volt rá pénzem. Pedig mi a pénz, kérem? Büdös papír! Délibáb! Disznófejű nagyúr! Hagyjuk, nem ostorozni jöttem. Végre eljött a pillanat, amikor mondataim teljes pompájukban lépnek a fényre, és emelt fővel állnak a nyilvánosság ítélőszéke elé.
1. Csúnya lánynak szép a pénze!
Ez a mondat nem jöhetett volna létre az Országos Phyloxera Társaság nélkül. Nagylelkű adományáért külön köszönettel tartozom Gerbhobel Gyula igazgató úrnak, aki még családi vacsorára is meghívott. Alkalmam nyílt megismerkedni negyvenhét éves eladó leányával, Gizivel. A fejedelmi termetű hölgyet azóta minden kedden meglátogatom, ennek fejében egyhangú szavazással beválasztottak a Gerbhobel és Társa igazgatótanácsába. Ha valaki nem tudná, a cég a kerti avarseprű legnagyobb hazai forgalmazója.
2. Nincs olyan gazdag ember, aki egyszer ne szorulna másokra!
E mondat megfogalmazása idején a Hölzlein és Sallangó Vegyészeti Zrt. ösztöndíját élveztem. A cég Európa, sőt, az egész világ leghatékonyabb fertőtlenítő szerét, a Splendort állítja elő. A készítmény nemcsak a csatornákat, árnyékszékeket, kórtermeket teszi higiénikussá (miközben teljesen szagtalan, kérem!), hanem a lakóhelyiségekből is kiirtja a bolhát, poloskát, rühet, kinek mije van!
3. Fösvénynek, sertésnek holta után a haszna!
Hetekig dolgoztam ezen a mondaton, a piszkozatok száma ezer fölött van! Gondolatban megszorítom Pelyhe Ákos képviselő úr kezét, hiszen ez a nagy formátumú államférfi intézte el, hogy a bátyja nevén lévő Halina Kft. a tavalyi nyeresége terhére hét számjegyű összeggel támogassa művemet. A Halina egyébként uniós pályázatok révén kerti avarseprűk exportjával és szánhúzó kutyák importjával foglalkozik. Hamarosan ezeket az okos állatokat is beszerezhetjük már idehaza, mégpedig a kiváló Splendorral fertőtlenítve! Önnek a féregtelenített szánhúzó kutyánál hűségesebb barátja sose lesz!
4. Kinek Isten akarja, az ablakán is befújja a pénzt!
Gondolatban a vállamra emelem Locsmándi Ottót, Lesharaszt község polgármesterét, aki mondatom formába öntéséhez három hónapra a rendelkezésemre bocsátotta nyaralóját. A tizenhét szobás tengerparti lakhoz vadaspark, sportcentrum, családi szabadtéri mozi, repülőtér, és jachtkikötő tartozik. Felejthetetlen heteket töltöttem ott, Hasumi és Hideko társaságában. A tizenkilenc éves tajvani ikerpárnak felváltva diktáltam készülő mondatomat. Ha szabad megjegyeznem, kicsit zajos a hely, ugyanis az alagsorban egész nap dübörögnek a gépek. Ezt a kis kényelmetlenséget boldogan elviseltem, miután megtudtam, hogy világszínvonalú avarseprűt gyártanak bérmunkában.
5. A gazdagság jó szolgáló, de rossz tanácsadó!
A múzsák nevében köszöntöm a Splendor csomagolásához szükséges impregnált zacskókat, halenyv alapanyagú szánhúzókutya-eledelt, továbbá avarseprűnyeleket gyártó Crate and Wash Kft.-t, és persze annak nagylelkű vezetőjét, Eresztő Gyulát, a Phyloxera Társaság főtanácsadóját, a kiváló amatőr zeneszerzőt, aki az adóhatóságról szóló, Dézsmaszedő című operájával írta be nevét a magyar zene aranykönyvébe. A dalmű „Áfás legény, rólad álmodok!”, valamint a „Hull a könnyem az adatlapra” kezdetű áriáját kívülről fújja az ország apraja, nagyja.
Mit mondhatnék még? Letéve a lantot, a művész a jól végzett munka örömén túl, roskadozik ennyi nagylelkűség alatt. De töretlenül előre! Hamarosan újabb öt mondattal próbálkozok!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.