Szűk marokkal mérné az EU támogatásait

Munkatársunktól
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatják az európai uniós tagországok külügyminiszterei annak az európai bizottsági (EB) javaslatnak a fő irányvonalait, amelynek célja, hogy átfogó felülvizsgálatnak vessék alá az unión kívüli országoknak nyújtott kereskedelmi kedvezmények rendszerét – jelentette be az elnöklő Martonyi János a miniszterek tegnapi brüsszeli találkozóját követően. Az MTI által idézett külügyminiszter leszögezte: a rendszer az elmúlt négy évtized során bizonyította értékességét, de alapos átalakításra szorul annak érdekében, hogy a kedvezmények azokhoz az országokhoz jussanak el, amelyek ténylegesen rászorulnak erre. Az EB a héten azt javasolta, a jelenlegi 176-ról szűkítsék „80 körülire” azoknak az országoknak a körét, amelyeket fejlődésük elősegítése érdekében az EU kedvezményes kereskedelmi elbánásban részesít. Martonyi János azt is elmondta, azt reméli az EU, hogy tárgyalópartnerei követik a közelmúltban tanúsított konstruktív hozzáállását az átfogó világkereskedelmi tárgyalásokon.
Közben Orbán Viktor tegnap megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. A magyar kormányfő ezt megelőzően még Budapesten fogadta Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) kínai államtanácsost, akit a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntetett ki Schmitt Pál államfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.