Takács, ha kell, félreáll

Török László
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éven keresztül én vagyok a Demokrata Párt (DP) elnöke, de ha a tagság úgy dönt, hogy félre kell állnom, akkor szívesen támogatnám, hogy Gyurcsány Ferenc legyen a szerveződés új vezetője – jelentette ki érdeklődésünkre Takács István, a DP elnöke. Elmondta, 12 alapító tagja van a pártnak, amelyet egyelőre nem jegyzett be a bíróság, így tagsága sem lehet. Közölte azt is, januárban tájékoztatta Gyurcsányt arról, hogy pártot szervezne, a volt miniszterelnök pedig szóban támogatásáról biztosította. Közölte azt is, hogy az MSZP-s politikusnak nem volt ráhatása a szervezetre. Takács István elmondta még, hogy huszonkét éve ismeri Gyurcsányt, de kapcsolatuk nem üzleti jellegű. Gyurcsány miniszterelnöksége idején rendszeresen írt e-maileket annak nyilvános címére, ismertette elgondolásait például a civil alapprogrammal kapcsolatban. Kérdésünkre, hogy miért fogadtak el egy olyan közgyűlési határozatot, amelyben az MSZP megszűnéséről és pártszakadásról írtak, azt mondta: nyílt titok, hogy valamikor idén vagy jövőre kongresszust tartanak a szocialisták, ahol kinyitják a hogyan tovább kérdését. Hozzátette, sok baloldali személyiséget ismer, a velük folytatott beszélgetések nyomán pedig számára leszűrődött, hogy ha a párton belüli viszonyok úgy alakulnak, a Demokrata Párt felé is nyithatnak a szocialisták. Takács szerint az MSZP helyi szervezetei feltételei nem vonzók a politika iránt érdeklődőknek, ezért új feltételeket teremtenek.

A Demisz elnöke. Takács István 1991 óta és jelenleg is a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) jogutódjának tekinthető Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) elnöke. A Heti Válasz korábbi cikkéből kiderül: a Demisz a csillebérci perbe is beavatkozott, mert a bíróság egyszer már döntött arról, hogy a tábor nem az Úttörőszövetségé. „Viszont nem döntött arról, hogy akkor kié” – mondta a lapnak 2007 júliusában Takács. Szerinte vissza kell állítani az eredeti tulajdoni állapotot, amellyel a KISZ rendelkezett, a KISZ jogutódja pedig a Demisz. „Nekem hivatalos bírósági pecsétes papírom van, hogy a KISZ jogutódja a Demisz” – fogalmazott Takács, érzékeltetve, hogy ha a szervezet valójában alszik, a vagyon azonban fontos dolog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.