Támadás Kadhafi főhadiszállása ellen

Hírösszefoglaló
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három óra alatt nyolc támadást hajtottak végre tegnap hajnalban a NATO gépei Tripoliban, amelyeket még két robbanás követett – közölte szemtanúk beszámolója alapján az al-Dzsazíra. A hírtelevízió szerint a támadások Kadhafi bunkerét, illetve a líbiai hírszerzés épületét érintették, de füstfelhőket láttak az állami televízió és a líbiai Jana hírügynökség irodái körül is. A líbiai szóvivői iroda szerint a tegnapi tripoli NATO-csapásokban négy gyermek sérült meg. A támadások előtt Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közölte, Kadhafi egyre inkább kifut az időből, így előbb-utóbb rá kell jönnie, sem neki, sem az általa működtetett rezsimnek nincs jövője Líbiában.
Mindeközben az ellenségeskedések felfüggesztésére kérte a Líbiában harcoló feleket Valerie Amos, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, hogy élelmiszert, ivóvizet és más létszükségleti cikkeket tudjanak eljuttatni a nélkülöző lakosságnak. A harcok miatt nehéz beszerezni az élelmiszert, a gyógyszereket, ráadásul több jelentés szerint élelmiszerhiány alakult ki a 6,5 milliós észak-afrikai országban, amely az élelem 75–90 százalékát importálja. Helyi lakosok az al-Dzsazírának közben arról panaszkodtak, hogy már alig lehet kapni üzemanyagot a líbiai fővárosban, sokan ezért inkább kerékpárt vásárolnak, azzal próbálnak meg közlekedni a városban. Tegnap a bevándorlással foglalkozó segélyszervezetek közölték, már több száz Líbiát elhagyó menekült fulladt a tengerbe útközben, ezért arra szólították fel a NATO-t és az EU-t, hogy lépjen közbe a menekültek érdekében. Melissa Fleming, az UNHCR szóvivője szerint már legalább 800, Líbiában hajóra szálló, főként fekete-afrikai országokból származó bevándorlónak nem sikerült elérnie úti célját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.