Támogatás Szerbiának

Hírösszefoglaló
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, és minden segítséget meg kíván adni – jelentette ki Borisz Tadics szerb államfővel folytatott megbeszélése után Belgrádban Schmitt Pál köztársasági elnök, akit az MTI idézett. A közösen tartott sajtótájékoztatón Schmitt Pál hangsúlyozta: ahhoz, hogy Európának a második világháborút követő mesterséges szétszakítottsága végképp megszűnjön, a nyugat-balkáni országok teljes integrációjára van szükség. „Őszintén bízunk benne, hogy az Európai Unió még ebben az évben dönt Szerbia tagjelölti státusáról, és megkezdődhetnek a tárgyalások” – mondta a magyar köztársasági elnök.
Schmitt Pál azt mondta, hogy intenzívvé kell tenni a szerb és a magyar tudományos akadémia vegyes bizottságának munkáját, hogy feltárjanak mindent, ami a második világháború alatt történt (a szerbiai magyar kisebbséggel). Borisz Tadics szerint a tavalyi év végén megalakult akadémiai testületnek fel kell tárnia mindent, ami a második világháború idején történt, és a tudományos kutatás végén meg kell adni az áldozatoknak a végtisztességet.
A magyar köztársasági elnök megköszönte partnerének, hogy Szerbiában elfogadták a kisebbségi nemzeti tanácsokról szóló törvényt, amely elősegíti a Szerbiában élő magyarok identitásának megőrzését. A szerb államfő hangsúlyozta, hogy ő mindig is az etnikai közösségek és kisebbségek jogainak a védelme mellett szállt síkra. „Ez Szerbia elvi álláspontja, és egyik sarokköve regionális politikájának” – mondta Tadics, aki szerint országa folytatni kívánja ezt a politikát. „Rendkívül fontos ügyelni az etnikai közösségek és kisebbségek nyelvének, írásának megőrzésére, az oktatási rendszerre. A lehető legszélesebb körű jogokat és normákat kell biztosítani, amikor a térségben élők kultúrájának és identitásának a védelméről van szó” – hangoztatta Tadics.
Schmitt Pál a szerb elnökkel folytatott négyszemközti megbeszélésén felvetette a „temerini fiúk” ügyét is. A szerb elnöknek azt mondta, hogy a hat évvel ezelőtti bírói döntés nem volt arányos a vétség súlyával. Rákérdezett, hogy Tadics kíván-e élni a kegyelem lehetőségével. A magyar államfő szerint Tadics kijelentette, hogy fontolgatja ezt, s az öt elítélt közül kettő esetében felmerülhet a kegyelem, de a közeli jövőben erre nem kerülhet sor.
Az államfő tegnap találkozott Mirko Cvetkovics miniszterelnökkel és Szlavica Djukics-Dejanovics parlamenti elnökkel. Ma a Vajdaságba látogat, ahol Újvidéken tárgyal a tartományi vezetőkkel, s felkeresi Szabadkát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.