Támogatott atomtervek

Balogh Roland
2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szándékában áll mindkét országnak az atomenergia jövőbeni használata – jelentette ki tegnap Václav Klaus, miután megbeszélést folytatott Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel. A cseh államfő hangsúlyozta, nem fogadja el, sőt felháborítja, hogy a japán katasztrófát követően egyes uniós politikusok atomenergia-ellenes, populista megnyilvánulásokkal riogatják a közvéleményt. Ezzel kapcsolatban Václav Klaus azt is megjegyezte, az idei, július 1-jétől esedékes cseh V4-elnökség alatt jó lenne ebben a kérdésben közös visegrádi álláspontot kialakítani. A cseh államfő az atomenergia közép-európai felhasználásáról szólva arról is beszélt, Csehország nagy érdeklődést mutat a paksi atomerőmű felújítása iránt.
Gazdasági kérdésekről szólva Schmitt Pál elmondta, a két ország árucsere-forgalma az idén eléri az 5,5 milliárd eurót. Hozzátette azt is, hogy turisztikai szempontból is egyre aktívabb a két ország közötti kapcsolat, amit jól mutat például a vendégéjszakák növekvő száma. A visegrádi csoport jövőjével kapcsolatban kérdésre Schmitt Pál megjegyezte, a V4-ek együttműködésének – amit az Európai Unió is támogat – a térségben nincs alternatívája. A magyar államfő csehországi látogatásának első napján koszorút helyezett el a motoli temetőben a kommunizmus mártírjainak sírhelyénél, majd megbeszélést folytatott Bohuslav Svoboda prágai főpolgármesterrel. Az elnöki pár a magyar nagykövetség épületében, a Magyarok XXI. konferenciasorozat keretében találkozott a csehországi magyar szervezetek képviselőivel is.
Schmitt Pál tegnapi fogadását rövid időre apró, cseh belpolitikai tüntetés zavarta meg; az elnöki palota előtt néhányan a Václav Klaus nemrégi chilei látogatásán történtek – ahol a felvételek tanúsága szerint a cseh államfő eltett egy töltőtollat a tárgyalóasztalról – miatt demonstráltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.