Tárgyalás Kóka letagadott ígéretéről

Bákonyi Ádám
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamennyi vasutas 150 ezer forint juttatásban, a MÁV-Startba, illetve a MÁV Gépészetbe kiszervezett dolgozók pedig viszszamenőleges bérfejlesztésben részesülhetnek – derül ki a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) közleményéből. Eszerint Fónagy János az érdekképviselet hét végi küldöttgyűlésén megerősítette Orbán Viktor kormányfő április 20-án tett bejelentését, hogy a kormány jogosnak és reálisnak tartja a szakszervezet követeléseit. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében elmondta, a miniszterelnök és a kabinet képviseletében érkezett, így a VDSZSZ kéréseinek teljesítéséről hamarosan egyeztetések kezdődnek. Gaskó István, a szakszervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy a kifizetés, illetve az azt előkészítő megállapodás a vasutasnapra, azaz július második hétvégéjén megvalósulhat.
Emlékezetes, a VDSZSZ-nek még Kóka János tett ígéretet arra, hogy a MÁV átalakításában való részvételük miatt a vasutasok egyszeri kifizetésben részesülnek a MÁV Cargo befolyó privatizációs bevételéből, az önállóvá vált leányvállalatoknál pedig a 10 százalék kiszervezési pótlékot fizetnek. A Cargo 102,5 milliárd forintért való eladása után a volt SZDSZ-es miniszter tagadta, hogy bármiféle ígéretet is tett volna. Nem sokkal később a bécsi Format hetilap nyilvánosságra hozta, hogy a vásárló osztrák állami vasút egyik leányvállalata tanácsadói szerződést kötött a magyar Geuronet Bt.-vel 7,1 millió euró, azaz mintegy kétmilliárd forint értékben. Tavaly októberben az osztrák nyomozók házkutatást folytattak több osztrák állami vasúti vezető irodájában és lakásán azzal a gyanúval, hogy a vasúti vezetők magyar politikusokat vesztegettek meg a MÁV Cargo megvásárlása ügyében. Osztrák lapinformációk szerint a magyar közlekedési minisztérium államtitkára kapta a pénzt, a közvetítő a Geuronet Bt. volt. Később Garamhegyi Ábel, a tárca korábbi államtitkára elismerte, hogy hivatalában fogadta az osztrák vasút vezetőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.