Tasnádi bíróság előtt

Csibra Tibor
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a törvényszék elé állt Tasnádi Péter, a vállalkozó újabb büntetőpere tegnap a vádirat ismertetésével kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Tasnádit és két társát rablással, illetve önbíráskodással vádolja a Fővárosi Főügyészség. A csoportból csak az elsőrendű terhelt van előzetes letartóztatásban, Tasnádit és egyik társát tavaly vették őrizetbe a kommandósok egy budapesti szórakozóhelyen, ahol a vád szerint megfenyegettek egy férfit, és elvettek tőle egy több millió forintot tartalmazó táskát. A tegnap kezdődött bírósági eljárásban négy bűncselekményt egyesített az ügyészség. Ezek egyike az, amikor Tasnádi emberei egy fővárosi lakásárverésen inzultálták az egyik napilap fotóriporterét. A vállalkozó továbbra is fenntartja korábbi vallomását, amely szerint nem rabolt ki senkit, nem önbíráskodott a fent említett esetben, hanem saját, korábban kölcsönadott pénzét próbálta meg visszaszerezni, mivel az adósok vonakodtak törleszteni a több millió forintos tartozást. A per érdekessége, hogy a férfi, akitől a pénzestáskát elvették, tanúként nyilatkozott volna az ügyben, de időközben öngyilkos lett. Vasvári Csaba büntetőtanácsa ezért a sértett korábbi vallomását veszi figyelembe majd a bizonyításban. További érdekesség, hogy az egyik, szintén egy tartozás miatt kialakult vitában Tasnádi Pétert életveszélyesen, gépfegyverrel fenyegette meg egy Budapesten élő szír valutázó, de az esetnek ezt a részét nem említi meg a vádirat.
Az újabb büntetőper bizonyításának része az a három – egymásnak részben ellentmondó – elmeszakértői vélemény is, amelyet Tasnádiról készítettek a szakemberek. Két dokumentum leírja, hogy a vádlottnak olyan, kialakulóban lévő betegsége van, amely korlátozhatta beszámítási képességeit, amikor a terhére rótt bűncselekményeket a vád szerint elkövette. A bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy Tasnádinál nem talált olyan egészségügyi elváltozást, amely befolyásolhatta volna a viselkedését. A vállalkozó a tárgyaláson felhívta a bíróság figyelmét, hogy az utóbbi szakvélemény szerzője csak felületesen vizsgálta meg, s szerinte a nyomozó hatóságok akarata ellenére vetették alá az eljárásnak.
Tasnádi Péternek és további társainak egy másik, immár másodfokú büntetőeljárása ma folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán, ez a férfi ellen indított második maffiaper fellebbviteli tárgyalása. Tasnádit egy éve tucatnyi bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek a Fővárosi Bíróság, s hat év börtönnel sújtotta a vádlottat. Jogászberkekben komoly vitát váltott ki, hogy az elsőfokú testület nem rendelkezett az egyik vádpontról, ezért az eljárást sokak szerint meg kellett volna ismételni. A maffiaperben két hét múlva várható jogerős ítélet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.