Tasnádi előzetesben marad

Nem adott helyt Tasnádi Péter tegnapi kérelmének a bíróság, a vádlott így egyelőre előzetesben várja az ellene és társai ellen kedden indított újabb büntetőper alakulását. A vállalkozó állítja: csak a korábban kölcsönadott pénzét igyekezett visszaszerezni adósaitól.

Csibra Tibor
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúk, illetve sértettek meghallgatásával folytatódott tegnap a Tasnádi Péter és társai ellen indított büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). A kedden kezdődő eljárásban a vállalkozót és a többieket rablással, önbíráskodással, illetve személyi szabadság megsértésével vádolja a Fővárosi Főügyészség. Vasvári Csaba büntetőtanácsa tegnap elutasította Tasnádi kérelmét, hogy a terhelt előzetes letartóztatását szüntessék meg, és helyezzék házi őrizetbe. A bíróság álláspontja szerint az elsőrendű vádlott befolyásolhatná a különböző vádpontokban még meg nem hallgatott tanúkat, és ezzel akadályozhatná a vele szemben indított eljárást. A PKKB ugyanakkor nem zárta ki, hogy a tanúvallomások után a Tasnádi Péter elleni kényszerintézkedést mérsékelni lehet, amennyiben azzal az ügyészség is egyetért majd.
Jelenleg a PKKB-n folytatott eljárásban négy ügyet egyesített a vádhatóság. Tasnádit és társát tavaly vették őrizetbe a kommandósok egy budapesti szórakozóhelyen, mert a vád szerint korábban megfenyegettek egy férfit, és elvették tőle több millió forintját. A vállalkozó fenntartja a korábban, a nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint nem rabolt ki és nem fenyegetett meg senkit, hanem saját kölcsönadott pénzét próbálta meg visszaszerezni. A fenyegetős eset sértettje időközben öngyilkos lett, így a bíróság a nyomozáskor tett vallomását ismertette. Ebben a férfi nem tagadta, hogy korábban nagyobb összeget kapott Tasnáditól, és a történteket úgy adta elő a nyomozóknak, hogy önként adta át a pénzt tartalmazó táskát a vádlottnak. A bíróság előtt tegnap nyilatkozó tanúk sem támasztották alá, hogy Tasnádi vagy emberei erőszakosan léptek volna fel velük szemben, illetve néhányan nem emlékeztek bizonyos – fontos – részletekre. Tasnádit szembesítették is a tanúkkal, mire az ügyész megjegyezte, hogy a vádlott verbális stílusa félelmet kelthet a nyilatkozókban, és befolyásolhatja mondandójukat.
A per vádpontjainak egyike az az eset, amely a reménytelen helyzetbe került banki adósok lakásainak egy tavalyi fővárosi árverésén történt, ahol Tasnádi emberei inzultálták az egyik napilap fotóriporterét. Az újságíró várhatóan a nyáron tanúskodik a bíróság előtt.
Valószínűleg nem hirdet ítéletet két hét múlva a Fővárosi Ítélőtábla a Tasnádi Péter és tizenkét társa ellen indított maffiaper másodfokú eljárásában, a bíróság ugyanis újabb tárgyalási napokat tűzött ki, s további szakértőket nyilatkoztat az újra megnyitott bizonyításban. Szakemberek korábban felhívták a figyelmet, hogy az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság határozata nem rendelkezett a Tasnádi elleni egyik vádpontról, annak a verdikt indoklásában sincs nyoma. A rendhagyó esetet az ügyészség is elismerte, de az ítélőtábla eddig nem kötelezte a Fővárosi Bíróságot az eljárás újrakezdésére. Jogászok szerint ez már nem is valószínű, mert az ítélőtábla ezt a mulasztás napvilágra kerülésekor megtette volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.