Terítéken a pontyételek

Grimm Balázs
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagymama isteni rántott pontyot süt, a karácsonyi halászlét viszont mindig a nagypapa főzi, mert az férfidolog. Más halat nemigen eszünk; így viszonyul egy átlagos magyar család a pontyhoz, a legkedveltebb hazai halhoz. Az elmélyült ínyencek ismerik még a rácpontyot, s láttak már olyan embert is, aki hallott a dorozsmai molnárpontyról, de az ilyen emberek fanatikusak, az meg gyanús.
Ezen a helyzeten kíván változtatni a Halra, magyar! Halra bor! versenysorozat, amelynek tizedik fordulóján ette túl magát a napokban a – halfüggő hírességekből és halértő újságírókból verbuvált – zsűrije. Ennek tagjai négy étteremben ültek asztalhoz, Budán a Bajai halászcsárdában, majd Mogyoródon a Pipa csárdában, aztán Domonyvölgyben a Lázár Lovasparkban, végül Gödöllőn a Napsugár étteremben, hogy – ezúttal – pontyból készült fogásokat kóstoljanak. Megfordult az asztalokon többek között haltepertős pogácsa, halcarpaccio, halikrakrémes füstölt pontypatkó vargányás halpaprikás juhtúrós rétessel. Mindehhez – nagypapa a bajszát pödörné – a somlói Fazekas Pincészet borait társították a derék szakácsok. A hagyományok szerint minden fordulóból két étterem jut tovább. A döntnököket ezúttal a Bajai halászcsárda és a Lázár Lovaspark nyűgözte le annyira, hogy a továbbjutásuk mellett voksoljanak.
A régi mondás szerint egy csatát nehezebb leírni, mint megnyerni (főleg teli gyomorral). Éppen ezért nem érdemes elmesélni, mennyi álmatlan éjszakát okozott a séfeknek egy-egy új fogás megalkotása (mint megtudtuk, legalább négyet), hiszen az érdeklődők fejfájás nélkül megfőzhetik az összes versenyre nevezett fogást. A felszolgált ételek receptjeit ugyanis a http://www.halramagyar.hu honlapon közzéteszik a mesterek a halaskofák legnagyobb örömére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.